Plukker opp diskusjonen om TV-lisens for PC

Med mulighetene for brukbare TV-bilder på PC-skjermen plukker NRK opp igjen tråden med å ta betalt for lisens når du kjøper datamaskin.

Med mulighetene for brukbare TV-bilder på PC-skjermen plukker NRK opp igjen tråden med å ta betalt for lisens når du kjøper datamaskin.

NRK er en av de sentrale aktørene som er med på bredbåndstoget. Allerede i dag er det mulig å kunne ta inn uklare PC-bilder i helskjermsformat på
PC-en, men kvaliteten de nærmeste årene kommer til å forbedres dramatisk med bedre aksess over lukkede og åpne nett.

Ifølge Dagsavisen har ikke NRK gitt opp idéen med å prøve å melke kunder i PC-markedet for TV-lisens.

- Alt utstyr som er egnet for mottak av kringkastingssignaler er lisenspliktig. Så fremt en datamaskin kan brukes til å se på TV, er det naturlig at vi krever TV-lisens av eieren, sier seksjonsleder Freddy Lysfjord ved Norsk Rikskringkastings lisenskontor til Dagsavisen.

Når salg av TV-kort med datamaskinen har blitt en del av hverdagen for hundertusenvis av nordmenn, vil statskanalen innføre registrering av datakjøpere som lisensbetalere. Det kan også ramme mange regulære PC-kjøpere som verken har kjøpt maskin med TV-kort eller har tenkt å utnytte muligheten for TV via nettaksess til en lokal programvare (nettleser eller multimediaspiller).
Per Morten Hoff i IKT-Norge tror en slik ordning vil bli svært vanskelig å gjennomføre.


- Å kreve lisens av alle som har datamaskin blir helt feil. For å si det litt fleipete: Jeg har brekkjern hjemme, men det betyr ikke at jeg vil begå innbrudd, sier han til Dagsavisen og mener man dermed må betale lisens på alle maskiner som kan ta inn TV-signaler, som for eksempel spillkonsollen PlayStation 2.

Til toppen