Plukket Asus fra hverandre for åpen scene

IT-ekspertene fulgte andektig med da Gartners «kirurg» dissekerte den vesle pc-en.

Gartner-analytiker Jim Tully tok på seg kirurgfrakk da han dissekerte Asus Eee pc 901 for åpen scene. Her holder han batteriet mens han innstiller en vekt.
Gartner-analytiker Jim Tully tok på seg kirurgfrakk da han dissekerte Asus Eee pc 901 for åpen scene. Her holder han batteriet mens han innstiller en vekt.

IT-ekspertene fulgte andektig med da Gartners «kirurg» dissekerte den vesle pc-en.

Pc-en Asus Eee er erketypen til den nye kategorien kjent som «mini-notebook» på engelsk, mini-bærbar på norsk. Analyseselskapet Gartner betegner den som «det høyest profilerte produktet» i denne nye kategorien. Suksessen, særlig i Europa, har vært nærmest eventyrlig. Seks av de største pc-merkene har sett seg nødt til å lansere tilsvarende maskiner det siste året: Acer, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo og Toshiba.

I andre kvartal hadde Asus fortsatt en markedsandel på 82 prosent.

Gartner tror det vil leveres rundt 5,3 millioner mini-bærbare i 2008: Det innebærer at salget vil mer enn tredobles fra første til annet halvår. Nærmere 90 prosent av disse pc-ene går til forbrukere, 9 prosent går til bedriftsmarkedet.

Kategorien defineres som bærbare datamaskiner med en skjerm som er mellom 5 og 10 tommer, og som kjører en fullverdig utgave av et klientoperativsystem, for eksempel Windows XP eller Linux.

Konseptet til Asus er at den mini-bærbare forhåndslastes ikke bare med et fullverdig operativsystem, men også med hensiktsmessige applikasjoner, som et verktøy for å håndtere det innebygde videoøyet, internettelefonen Skype og tekstbehandler og regneark hentet fra Star Office, Suns tilrettelegging av OpenOffice.org.

Brian Gammage slapp Eee-en i gulvet fra skulderhøyde. Den overlevde uten en skramme.
Brian Gammage slapp Eee-en i gulvet fra skulderhøyde. Den overlevde uten en skramme.

Asus Eee veier 1,1 kilogram. Modell 901, som kommer med Windows XP, har en listepris på 549 dollar. Det finnes utsalg der man kan skaffe en for 484 dollar.

På sin store samling ITxpo i Cannes i går organiserte Gartner en disseksjon av Eee pc 901, for å gi innsikt i hvordan en funksjonell bærbar pc kan selges så rimelig. Analytiker Jim Tully, kledd i hvit kirurgfrakk og væpnet med skrutrekker og stetoskop, plukket maskinen fra hverandre mens hundrevis av IT-eksperter fulgte andektig med.

Før Tully slapp til, prøvde hans kollega Brian Gammage å drepe maskinen ved å slippe den i scenegulvet fra skulderhøyde. Pc-en overlevde fallet, uten en skramme.

Komponentene ble vist fram etter tur: skjermen på 8,9 tommer, Intel Atom-prosessoren, WLAN-kortet, Bluetooth-kortet, minnekortet på 1 GB, flashdisken på 12 GB, batteriet – som skal kunne vare i opptil 8 timer og som alene står for en tredel av maskinens vekt – videoøyet på 1,3 megapiksler, og tastaturet.

Tully kommenterte at lagring og minne jo er beskjedne, og at åtte timers batteritid forutsetter superstrømsparemodus, 40 prosent skjermstyrke, og avslått WLAN, Bluetooth og kamera.

Avkledd ser maskinen slik ut:

(PCB betyr «printed circuit board», altså kretskort.)

Kjernen i maskinen er hovedkortet. Det er hovedkort Asus primært lever av. Tully sa han var imponert over modulariteten: Asus har tydelig tenkt at det skal være mulig å tilby flere modeller med samme hovedkort. Den varslede 200 dollar modellen, som ventes en gang i februar, vil for eksempel ikke drives av en Intel Atom-prosessor, men av en Celeron.

Prosessoren som Tully viser på Eee pc 901, er «Diamondville» (N270) varianten av Atom. Den er nærmest utrolig liten, og dekker et areal på knapt 22 kvadratmillimeter. Den har én kjerne, men kan kjøre to tråder. Klokkefrekvensen er 1,6 GHz.

Flashdisken på 12 GB er satt sammen av to kort etter et herre-slave-prinsipp. Denne konstruksjonen er den mest lønnsomme dersom den samlede kapasiteten ikke overstiger 20 GB, ifølge Tully. Han advarer at lesehastigheten er superrask, men at skriving går atskillig seinere enn til harddisk. Det er dessuten en slitasjefaktor: Lagringscellene degraderes i bruk, noe som kan gi feil i dataene. Andre Eee-modeller har harddisk. Tully mener strømsparegevinsten ved å ha flashdisk framfor harddisk ikke er større enn 5 prosent. Harddisken tåler ikke så hard fysisk behandling som flashdisken. På den andre siden er skjermen tilbøyelig til å brekke før noe blir ødelagt på harddisken.

Tully og Gammage har prøvd å regne ut komponentkostnadene i Asus Eee pc 901. De kom fram til følgende:

Skatter, garanti, frakt og liknende anslås til rundt 32 dollar. Tully sier han tror lisenskostnaden til Microsoft er 25 dollar, under halvparten av en standard Vista-lisens. Summen blir dermed 399 dollar. Med en gatepris på 484 dollar, er det ikke store marginen for Asus og detaljistene å leve av.

Her er en hel og en dissekert Asus Eee lagt ut på pressebordet etter presentasjonen.
Her er en hel og en dissekert Asus Eee lagt ut på pressebordet etter presentasjonen.

    Les også:

Til toppen