RESULTATERFINANS

Plutselig surnet IT-bransjen

Intel var forsiktige optimister i oktober. Nå skremmer de markedet med rystende resultatvarsel.

13. nov. 2008 - 08:18

Etter Nasdaq-børsens stengetid i går kunngjorde prosessorgiganten Intel et resultatvarsel for inneværende kvartal.

Selskapet har kraftig nedjustert sin omsetningsprognose.

I midten av oktober sa Intel at omsetningen i fjerde kvartal vil vokse med tre prosent fra samme kvartal i fjor.

Den nye prognosen går ut på en nedgang på 12 prosent, til 9 milliarder dollar, med en usikkerhetsmargin på 300 millioner dollar opp og ned. Den forrige prognosen gikk ut på en omsetning i intervallet 10,1 milliarder til 10,9 milliarder dollar.

Intel la til at også bruttomarginen vil bli langt dårligere enn det som ble varslet i forrig måned, ned til 54 prosent fra 59 prosent.

– Omsetningen rammes av betydelig svekket etterspørsel i alle regioner og markedssegmenter, heter det i kunngjøringen.

Selskapet sier nedgangen er kommet svært rask. Det innfører ansettelsesstopp, og har også tatt tiltak til å redusere utgifter. Det er for tiden ikke snakk om oppsigelser eller permitteringer.

Qualcomm, som leverer elektroniske brikker til mobilmarkedet, kom nylig med et tilsvarende varsel.

I forrige uke reviderte analyseselskapet Gartner sin prognose for omsetningen i det globale markedet for elektroniske brikker, fra 8 prosent vekst til 1 prosent vekst i 2009.

Analytikere betrakter Intels resultatvarsel som et tegn på at IT-sektoren surner i rekordfart. Det pekes på at Intel-varslet gjenspeiler utviklingen innen både privat- og bedriftsmarkedet, og at det bekrefter nettutstyrsgiganten Ciscos bemerkning i forrige uke om at det økonomiske miljøet er helt annerledes nå enn for bare få uker siden. Ciscos resultatvarsel bygget på en antakelse om at omsetningen ville stupe med 10 prosent.

Også to andre brikkeleverandører, Applied Materials og National Semiconductor, har nylig levert dårlige tall eller resultatvarsler. Applied meldte om omsetningssvikt på 14 prosent og jobbkutt på 1800 årsverk, 12 prosent av staben. National Semiconductor reviderte sin omsetningsprognose ned med 12 prosent i inneværende kvartal, til mellom 420 millioner og 425 millioner dollar.

Brikkeleverandørenes dystre utsikter tyder på at julesesongen vil være problematisk for leverandører av mobiltelefoner, MP3-spillere og annen avansert forbrukerelektronikk. Dette kan igjen føre til permitteringer og oppsigelser i Silicon Valley, sier analytiker Trip Chowdry i Global Equities Research til New York Times. Han tror mellom 3 og 10 prosent vil miste jobben i løpet av de nærmeste månedene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.