Podradio-suksess for Sveriges radio

Sveriges Radio har hatt stor suksess med podradio, men NRK er avventende.

Sveriges Radio har hatt stor suksess med podradio, men NRK er avventende.

Podradio har blitt en trend for hele verden. Det går ut på å distribuere komprimerte lydfiler i MP3-format, som kan spilles av på PC-er eller mobile spillere.

Det svenske folket har nå trykket podradio tett til sitt bryst. Siden Sveriges Radio lanserte podradio (podkasting) rett før sommeren, har svenskene lastet ned over en halv million radioprogrammer i MP3-format.

Podcasting lar brukere laste ned radiosendinger til sine iPods og andre MP3-spillere og høre på dem når de vil.

– Bruken er større enn det vi hadde våget å håpe på med tanke på at mulighetene for å laste ned radioprogram på denne måten, bare har vært tilgjengelig i tre måneder, sier sjefen for Nye Medier i Sveriges Radio, Mats Åkerlund i en pressemelding.

Akkurat nå finnes syv programmer tilgjengelig via podradio, men allerede i september kommer ytterligere fem til syv programmer nye programmer.

Åkerlund mener teknikken fortsatt er fersk og at det kan medføre barnesykdommer i programvaren. Tjenesten skal ses som en del av forsøksvirksomhet fra Sveriges Radio.

I Norge ble det på spørsmål fra digi.no før sommeren opplyst at NRK «prøvesmaker» på podkasting.

Men NRK er i likhet med IFPI-sjef Sæmund Fiskvik bekymret over at podkasting sprer kopibeskyttet innhold.

Den nye NRK-tjeneste er en del av Urørt-konseptet til P3 og deler bare ut musikk fra usignerte, norske band som lar NRK spre musikken deres gratis, fikk digi.no vite av Ken Håkegård i P3.

På spørsmål til P3-sjef Are Nundal om hva slags planer NRK har videre fremover for podkasting og hvordan man ser på rettighetsspørsmålet svarte han at «NRK må bruke noe mer tid på å se om det finnes en løsning på rettighetsspørsmålet».

Til toppen