JUSS OG SAMFUNN

Pointcast krevde 100 mill lisens

Da svenske Marieberg Interactive ville nettkaste til det svenske markedet, tok selskapet kontakt med Pointcast for å lisensiere deres modell. Men da Pointcast ville ha mellom 80 og 100 millioner kroner for lisensen, bestemte selskapet seg for at det var billigere å utvikle en egen modell.

Herman Berg
15. nov. 1997 - 17:38

- Prisene for de eksisterende programmene var for høye for oss, så vi bestemte oss for å bygge vår egen modell. Jeg angrer ikke på den beslutningen i dag, men jeg vil ikke anbefale andre å gjøre det samme, var det tvetydige budskapet sjefredaktør Micke Jaresand i Marieberg Interactive hadde til deltakerne på Interactive Publishing-konferansen.

Med nyhetstjenesten 25timmar mente han at Marieberg hadde funnet svaret på informasjonsstresset den vanlige nettbrukeren lider under: Å nettkaste informasjonen.

- Vi så nettkasting som et filter for å hjelpe folk til å velge blant alle informasjonskildene. Vi har kalt tjenesten 25timmar fordi vi gir brukerne en ekstra time.

Om nettkastingstjenesten sparer brukerne for tid, har beslutningen om å utvikle egen programvare sprengt både tidsrammer og budsjetter hos Marieberg. Og utviklingsarbeidet har heller ikke vært noen enkel jobb for et medieselskap, kunne Jaresand fortelle:

- Jeg er ingen tekniker, og det er veldig vanskelig å være i hendene på mennesker som er eksperter på ting jeg ikke forstår, sier han.

25timmar er nå fortsatt i betaversjon, men det har allerede blitt lastet ned 25.000 enheter av programmet, og i løpet av året regner Marieberg med 3 millioner kroner i annonseinntekter på tjenesten. Annonsørene har ikke bare blitt tilbudt en annonseplass på tjenesten, men en pakke der de også får annonsen ferdig laget og et seminar i hvordan de kan bruke Internett for sine bedrifter.

Neste år regner Jaresand å ha 25 prosent penetrasjon i det svenske nettmarkedet, med 150.000 daglige brukere.

Han har også tro på at programmet kan lisensieres ut til Europa. I et marked der alle teller tellerskritt for hver gang de er på nettet, burde det være et marked for en tjeneste som lar brukerne lese nyhetene nedkoblet, er resonnementet.

- Nettkasting er en ekstremt passende modell for nyhetslevering. Jeg tror nettkasting vil være den største distribusjonsformen på Internett i fremtiden, sa Jaresand under konferansen, der mange av de tidligere talerne hadde spådd en mørkere fremtid for denne teknologien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.