JUSS OG SAMFUNN

– Politbyråmedlem beordret Google-hack

Ifølge USA-diplomat i melding lekket av Wikileaks.

6. des. 2010 - 07:39

London (NTB): En kinesisk toppolitiker beordret hackerangrep på Google etter at han hadde funnet kritiske artikler om seg selv via Google, ifølge WikiLeaks-dokumenter.

Hackingen av Google bidro til at verdens største søkemotor forlot Kina. Nå har det kommet fram fra WikiLeaks-dokumentene at Kina selv sto bak. Et høytstående medlem av Kinas politbyrå satte det hele i gang, skriver The Guardian.

Den kinesiske toppolitikeren hadde søkt på sitt eget navn ved hjelp av Googles søkemotor og funnet artikler der han ble personlig kritisert. Det likte han ikke, ifølge dokumenter fra USAs ambassade i Beijing.

Denne ene handlingen var gnisten som utløste et så stort angrep på Google at selskapet i januar i år forlot et marked der det så for seg et potensial på 400 millioner nettbrukere.

Politikeren skal ha samarbeidet med et annet medlem av politbyrået i Kina i et forsøk på å tvinge Google til å fjerne en lenke fra sin kinesiskspråklige søkemotor til den usensurerte engelskspråklige versjonen.

Angrepet på Google var «100 prosent politisk motivert» og hadde «ingenting å gjøre med å fjerne Google som konkurrent til kinesiske søkemotorer», ifølge dokumentene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.