JUSS OG SAMFUNN

Politiet mener eleven som varslet om sikkerhetshull har begått straffbar handling

Ifølge forelegget fra politiet har trettenåringens handlinger påført Bergen kommune tap av omdømme.

Bergen kommune vedtok denne uken et straffegebyr på 1,6 millioner kroner for brudd på personopplysningssikkerheten.
Bergen kommune vedtok denne uken et straffegebyr på 1,6 millioner kroner for brudd på personopplysningssikkerheten. Illustrasjonsfoto: www.goodfreephotos.com
4. apr. 2019 - 15:00

Politiet mener at barneskoleeleven som i fjor høst avdekket et sikkerhetshull ved en barneskole i Bergen har gjort seg skyldig i en straffbar handling, skriver NRK

Begrunnelsen skal blant annet være at elevens handlinger «påførte Bergen kommune tap av omdømme». 

Kommunen vedtok straff

Den trettenårige eleven skal ha fulgt en mappestruktur i systemet og funnet informasjon om brukernavn og passord for elever og ansatte.  Han varslet om sikkerhetshullet i kommunens datasystem da han først oppdaget det, og skal ha gitt tydelig beskjed til skolen.

Varselet ble ikke tatt tak i, og da han et halvt år senere oppdaget at hullet fortsatt var der, logget han seg inn som administrasjonsbruker og sendte ut en epost i rektors navn hvor han latterliggjorde sikkerheten i datasystemet til kommunen. Han skal også ha lastet ned og lagret informasjon om brukernavn og passord.

Etter elevens avsløring ila Datatilsynet Bergen kommune et straffegebyr på 1,6 millioner kroner på grunn av brudd på personopplysningssikkerheten.

I går ble det kjent at kommunen godtar gebyret.

Har inndratt elevens datautstyr

Selv om guttens handlinger avslørte et alvorlig sikkerhetsbrudd mener altså likevel politiet at gutten bør straffeforfølges. 

Fordi han er under den kriminelle lavalder blir imidlertid saken lagt bort, men noe av guttens datautstyr har blitt inndratt. 

– Disse er brukt i en straffbar handling. Av allmennpreventive hensyn er det ikke naturlig å gi tilbake slike eiendeler til gjerningsmannen, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt til NRK. 

Trettenåringens foreldre reagerer sterkt på forelegget fra politiet. 

– At politiet mener vår sønn skal bære ansvaret for kommunens tap av omdømme er urimelig, sier moren til NRK.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.