JUSS OG SAMFUNN

- Politiet burde fjernet nakenbildene

Ille at de lå ute så lenge, mener Datatilsynet.

8. mai 2009 - 08:57

En jente på tretten år opptrådte naken for to gutter via sitt webkamera. Guttene gjorde opptak, og publiserte filmen på internett. Nå må guttene betale jenta 60.000 kroner etter et rettsforlik.

Filmen av jenta ble spredt både i og utenfor lokalmiljøet. Dette var en stor belastning for henne, som bare ønsket å få bildene fjernet. Belastningen ble tilslutt så stor at jenta måtte skifte skole og bytte navn.

Jenta, hennes advokat og andre støttespillere innså at bildene ville kunne bli kvalifisert som barnepornografiske. Ingen andre enn politiet, som ledd i en etterforskning, kan lovlig søke frem slike bilder. Dersom man ikke systematisk kan søke frem materialet, er man effektivt avskåret fra å kunne få det fjernet. I stedet for å hjelpe barnet, henla politiet saken.

Jenta gikk da til sivilt søksmål mot guttene som hadde publisert filmen på internett. Nå er det blitt inngått rettsforlik i saken, der guttene må betale jenta 60 000 kroner.

- Dette er et positivt resultat, sier Guro Slettemark, seniorrådgiver og jurist i Datatilsynet. Hun viser til at rettsforliket sender et tydelig signal om at man ikke kan gjøre hva som helst med bilder og film av andre.

Hun synes det er synd at krenkelsen av jenta har fått pågå i alt for lang tid, gjennom flere år, mens filmen av jenta har vært tilgjengelig på Internett.

- Politiet burde ha kunnet gripe inn og hjulpet jenta på et tidligere stadium, mener seniorrådgiveren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.