- Politiet den store budsjett-taperen

Tydelig at IT-systemene må vente, ifølge Per Morten Hoff.

- Politiet den store budsjett-taperen
Forslagene i statsbudsjettet er et steg i riktig retning, mener Per Morten Hoff. Han er imidlertid skuffet over bevilgningene til IT-systemer i politiet. Bilde: Per Ervland

I forslaget til statsbudsjett 2013 foreslo regjeringen i dag over en milliard ekstra kroner til ulike IT-relaterte satsinger.

Nav er allerede utropt til budsjettvinneren med en stor overvekt av disse midlene. De får 735 millioner kroner til modernisering og nye dataløsninger.

- Riktig retning

Bransjen har reagert positivt på rammen, som ifølge IKT-Norge utgjør en dobling fra de 500 millioner kroner regjeringen i fjor investerte i digitaliseringsprosjekter. Men de ønsker seg mer.

- Dette er en dreining i riktig retning, men langt fra tilstrekkelig, mener generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge i en pressemelding.

Skuffelsene

Bransjeorganisasjonen sier de er skuffet over at regjeringen ikke satser mer på sikker elektronisk identifikasjon (eID) til innbyggerne. Derimot finner de det pussig at helseministeren i sitt budsjett foreslår en egen eID-løsning for helsearbeidere.

- Det viser at politikken ikke henger sammen, sier Hoff som mener det er positivt hvis helsearbeidere får eID raskt. Samtidig er han bekymret for at det bygges siloer der ID-løsninger ikke fungerer på tvers av sektorer.

- Politiet må vente

Etter å ha fått lest budsjettforslagene nærmere har Hoff oppdaget at han også er misfornøyd med IT-investeringene i politiet.

I sin spalte på digi.no redegjorde IT-minister Rigmor Aasrud for IT-milliarden. Der skrev statsråden at det blant annet er satt av 50 millioner kroner til politiets nye IKT-plattform og straffesakssystemer.

- Den forventede storsatsingen på IKT i politiet har uteblitt. 20 millioner kroner ekstra må sees på som midler til utredning, hvilket betyr at det tar enda lenger tid før politiet får oppegående og moderne IKT-systemer, skriver Per Morten Hoff til digi.no.

Dette er ifølge generalsekretæren en stor skuffelse. Dette er heller ikke i tråd med oppfølgingen som ble lovet i kjølvannet av terroranslaget 22. juli i fjor.

- Politiet er den store budsjett-taperen. Det er tydelig at de må vente. Nå skal det utredes, skriver Hoff.

Alle sakene om statsbudsjettet for 2013 finner du her.

    Les også:

Les mer om: