DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Politiet er overveldet av nettovergrepssaker, viser ny rapport

Mye ansvar legges fortsatt på offeret, og politi og domstoler strekker ikke til, ifølge en ny rapport om digitale overgrep mot barn og unge

Kripos holder oversikt over brukere av overgrepsmateriale i Norge på et kart, men det er et arbeid som oppleves som overveldende for politiet.
Kripos holder oversikt over brukere av overgrepsmateriale i Norge på et kart, men det er et arbeid som oppleves som overveldende for politiet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
30. jan. 2024 - 07:32

Kapasitetsproblemene fører blant annet til at kompetent personell forsvinner ut av politiet og påtalemyndigheten, fordi etterforskning av seksuelle overgrep mot barn er svært belastende og de sitter med en følelse av ikke å kunne strekke til, heter det i rapporten fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Nettovergrep har blitt et prioritert område for politiet, og det gjør at det blir stadig flere saker. Politiet opplever ifølge rapporten, som leveres til Justis- og beredskapsdepartementet tirsdag, at de kan vite om overgripere, men ikke få etterforsket dem på grunn av kapasitetsproblemer.

Blant studiens andre funn er at den store tilgangen på digitale medier i seg selv kan bidra til grobunn for overgrepsatferd. Det er blant annet enkel tilgang på store mengder overgrepsmateriale som kan «understøtte seksuell interesse og tiltrekning til barn og skadelige seksuelle handlinger som potensielt ikke ville ha utviklet seg i like sterk grad ellers.»

Videre skrives det i rapporten om at det fortsatt er en stor grad av skyld- og ansvarsfølelse hos ofrene, og at dette er noe overgripere er svært klar over. Dermed velger mange å holde ut med overgrepene, istedenfor å fortelle andre om hva som har skjedd.

Must-sjef Thomas Nilsson.
Les også

Svensk E-tjeneste: Alvorlige GPS-forstyrrelser i romjulen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.