KARRIERE

Politiet er plutselig IT-studenters drømmearbeidsgiver

Data scientist Eva van Schijndel ville ha en meningsfull jobb og søkte seg til politiet.

Eva van Schijndel startet som data scientist i Politiets IT-tjeneste i februar 2020.
Eva van Schijndel startet som data scientist i Politiets IT-tjeneste i februar 2020.Foto: Kjersti Flugstad Eriksen
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Som i fjor er det Google, Microsoft og Equinor som tar de øverste plassene i Universums årlige liste over hvor de ettertraktede IT-studentene har lyst til å jobbe.

På årets liste er Forsvaret dyttet litt ned på lista, og  en rakett er inne på femte plass: politet. 

Det er en arbeidsgiver som ikke har eksistert på Universums IT-lister tidligere. 

Eva van Schijndel er en av dem som er blitt ansatt det siste året. Hun kommer fra Nederland og var ferdig utdannet data scientist for to år siden.

Hennes jobb det året hun har jobbet i politiet, har vært å samle inn data, analysere og visualisere. 

Blant annet jobber de med et prosjekt for å forutsi trafikkbildet. Ved hjelp av data – som været, rushtrafikk og en rekke andre kilder – er målet forutsi trafikken. Det kan føre til at patruljer kommer fortere frem under utrykning.

Om undersøkelsen

Svenske Universum har spurt omtrent 14.000 norske studenter om hva som er deres drømmearbeidsgiver.

1195 av disse studerte IT-fag.

3100 av disse studerte ingeniørfag.

Undersøkelsen ble gjennomført fra november 2020 til mars 2021.

De bruker også dataanalyse for å finne sammenhenger mellom for eksempel kriminalitet og andre faktorer, som sesong. 

– Hva slags kriminalitet da?

– Det kan jeg ikke snakke om, sier van Schijndel. Hun forklarer at integritet er veldig viktig. En data scientist får innsyn i mye data.

Mener de appellerer til både hjerte og hjerne

Direktør for politiets IKT-tjenester (PIT) Cathrine Janson tror at en viktig årsak til populariteten er at unge og nyutdannede tilhører en generasjon som ønsker seg en jobb med mening. 

Portrettfoto, kvinne i genser med langt hår.
Cathrine Janson, direktør for PIT. Foto: Politiet

Hun tror at flere har skjønt at teknologi er involvert når politiet skal oppfylle samfunnsoppdraget sitt. 

– Vi appellerer til hjerte og hjerne med samfunnsoppdraget vårt. Jeg kommer fra Nav, der var det mye hjerte. Men her er det så mye mer, sier Janson, som kom til politiet fra stillingen som avdelingsdirektør for IT og utvikling i Nav i februar. 

Hun trekker fram eksempler som digital kriminalitet, digitale beslag som mobiltelefon og PC, biometri og droner med varmesøk i Gjerdrum. 

– Det er lett å få øye på at teknologi i politiet er så mye mer enn klassisk applikasjonsutvikling, sier Janson. 

Les også

To milliarder på konsulentbruk

Flere stillingsannonser og hele 30 faste ansettelser det siste halvåret kan også være en av årsakene til populariteten. 

Høsten 2020 bestilte Politidirektoratet en rapport om politiets IT-organisering og konsulentbruk, der det ble konkludert med at politiet har brukt to milliarder kroner på IT-konsulentbruk på fire år, fra 2015 til 2019.

Litt senere den høsten gikk politiet ut med en ny strategi: 45 konsulenter skulle byttes ut med faste stillinger. Beregnet besparing i 2021 var da 40 millioner, og 60 millioner i 2022. Til sammen 100 millioner spart de to første årene med fast ansatte. 

– Nå er vi i full gang med disse endringene, vil jeg si, sier Janson.

En god del oppgaver i PIT er løst ved prosjekter der konsulenter kommer inn, leverer et produkt og forsvinner ut igjen. Det betyr også at de tar med seg kompetansen de har opparbeidet seg. 

Janson mener at prosjektmodellen bidrar til en kortsiktig tankegang, der selve prosjektet leverer på tid og kostnad, men at det ikke lønner seg i det lange løp. 

– Jeg tror vi skal bygge kompetanse. Så skal vi bruke markedet til toppene, men den langsiktige digitaliseringen tror jeg vi skal eie selv.

Ville ha en jobb med mening

For Eva van Schijndel var politiets samfunnsoppdrag en viktig grunn til at hun søkte. 

– Jeg tror selvfølgelig politiet har veldig spennende data og oppgaver og et samfunnsoppdrag som er veldig interessant når du vil drive med noe meningsfullt. Det er veldig viktig for meg, sier van Schijndel.

Da hun så stillingsannonsen, syntes hun det var interessant at den fortalte at politiet har store datamengder som ligger klare til en data scientist med gode ideer.

– Det betyr at du kan analysere med en gang, uten å samle inn data, sier van Schijndel, men understreker at det er mye som må på plass før du lager en analyse basert på milliarder av rader med data og får informasjon ut fra dem. 

van Schijndel ser at hennes arbeid gir kollegene ny innsikt og grunnlag for å ta informerte beslutninger.  

– Du trenger litt kreativitet og evnen til å kommunisere med andre. Jeg liker veldig godt at det er en kombinasjon av teknisk arbeid og kvalitativt arbeid. Du må tenke på at din visualisering skal bli brukt som grunnlag for å lage beslutninger. 

Les også

Ansetter kanskje 50

 Så langt har de rekruttert rundt 30 IT-ansatte. I løpet av prosessen har de sett at de ikke vil erstatte konsulentene én til én. Men Janson anslår at de vil ansette 15 personer til i løpet av 2021. Hun mener faktisk at de kan ansette 50 personer i 2021 uten å ha nådd taket.

–  Vi må bygge den teknologiske muskelen sterkere. Vi trenger både unge og seniorer med kompetanse inn, sier Janson.

Noen roller, som prosjektledere og testledere, tror hun det vil bli mindre behov for i fremtiden når de endrer arbeidsmetode til kontinuerlig utvikling og testautomatisering av løsninger. 

– Det vil være dumt å ansette et behov som kanskje stagnerer mer, sier Janson.

Det politiet vil satse på, er designfaget og de som kan grave i brukerproblemer samt utviklere i hele stacken, fra infrastruktur til frontend. 

Skal jobbe smidigere

De siste årene har  PIT jobbet med en grunnmur av infrastruktur og sikkerhet. Nå vil de begynne å jobbe på en annen måte, som egne ansatte legger grunnen for.

– Skal vi få opp farta nå, tror jeg at vi må jobbe smidigere, mer kontinuerlig over tid og ikke så prosjekttungt, sier Janson.

Digitaliseringen skal foregå i samarbeid med fagsiden i politiet, som Økokrim, Kripos, PST og Politidirektoratet. Da er tverrfaglig og smidig jobbing en stor fordel, mener Janson. 

Samtidig omorganiseres PIT, så fagmiljøene blir tydeligere. Utviklere, designere og datakompetanse samles i egne fagmiljøer.

– Jeg tror digitaliseringsagendaen vi står overfor, vil være et tverrfaglig arbeid hvor teknologi og fag sitter tettere på hverandre og utvikler litt og litt, med feedback fra dem som skal bruke det. Det er et ganske vesentlig skifte vi står overfor nå, sier Janson. 

– Vi har begynt på den reisen nå. Vi skal gjøre det til vår foretrukne arbeidsform, sier Janson. 

Har ikke sett lignende entré på listene

Carlo Duraturo hos Universum har aldri sett noen komme så brått inn på toppen av listen som politiet i år. Som regel ligger nykommere mellom 30. og 50. plass. 

– Det betyr at de har vært mer synlige og jobbet mer strukturert med det, sier Duraturo.

Han tror de mange stillingsutlysningene kan ha bidratt til synligheten. 

En generell trend for IT-studentene de siste årene har vært at arbeidsgivere i offentlig sektor har økt i popularitet. Duraturo tror det handler delvis om at disse arbeidsgiverne er blitt flinkere til å fortelle om hva de gjør.

– Jeg tror de har gått ut og fortalt en tidligere ufortalt historie, en som har vært litt hemmelig. 

Han begynte å se at attraktiviteten økte samtidig med at statlige og offentlige selskaper har gått ut for å rekruttere teknologer. 

Så mye som 7 av 10 på topplisten er norske selskaper. 

 

Rekrutteringen av unge med IT-utdanning har skjedd gjennom at PIT og politiet har vært til stede på universiteter over flere år. De har også jobbet med å bli lagt merke til gjennom å bli nominert til priser for digitale løsninger og gjennom å være til stede i sosiale medier. Og de har vært synlig på det siste årets digitale fagmesser og konferanser. Å ansette IT-studenter i sommerjobb har også vært en del av strategien. 

Kanskje en endring i teksten i selve stillingsannonsen også har truffet godt. Høsten 2019 lanserte politiets IKT-tjenester seg som nettopp "teknologer med et oppdrag", der det understrekes at de ikke kan løse oppdraget uten teknologi. Et lite avsnitt om det er alltid med i stillingsannonser for teknologer.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.