Hackerangrep mot Drammen kommune

Politiet etterforsker hackerangrep mot vann- og avløp i Drammen kommune

Ukjente gjerningsmenn skal ha forsøkt et hackerangrep mot deler av infrastrukturen for vann og avløp i Drammen kommune.
Ukjente gjerningsmenn skal ha forsøkt et hackerangrep mot deler av infrastrukturen for vann og avløp i Drammen kommune. (Foto: By Peulle - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82256354)
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I begynnelsen av februar tok ukjente hackere kontroll over et amerikanske vannverk i delstaten Florida. Via fjernstyringsverktøyet Teamviewer forsøkte de å sabotere drikkevannet ved å øke innholdet av det sterkt etsende stoffet natriumhydroksid, også kalt lut.

Nå melder Drammen kommune at de har vært utsatt for et hackerangrep mot «en mindre del av infrastrukturen for vann og avløp».

Det er uvisst om saken har noen sammenheng med det uhyggelige og potensielt destruktive angrepet i USA.

Kommunen bedyrer i en kort melding fredag ettermiddag at de har «kontroll på situasjonen». Alle vann- og avløpssystemer fungerer som normalt, ingen av kommunens innbyggere er berørt av situasjonen og ingen personopplysninger er på avveie.

Etterforskes av politiet

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt anmeldelse fra Drammen kommune. Vi tar selvfølgelig saken på alvor. Per nå har vi veldig lite opplysninger, påpeker politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen til digi.no mandag morgen.

Politianmeldelsen ble mottatt torsdag i forrige uke. Aas er ikke kjent med om angrepet ble oppdaget samme dag, eller dagen før.

– Så langt forholder vi oss til den informasjonen vi har fått fra Drammen kommune. Det er at ingen kritiske installasjoner er ødelagt, og at det ikke er lekket personopplysninger, sier Aas.

Politiet har ingen indikasjoner på om andre kommuner er berørt. Stasjonssjefen sier at Kripos bistår ved behov, men at distriktet selv også har god kompetanse på digitalt politiarbeid.

Les også

«Man er aldri 100 prosent trygg»

Svein Hilding Aasen er IT-sjef i Drammen kommune. Han vil verken si hvem som oppdaget hackerangrepet, når det skjedde eller gi øvrige detaljer om hendelsen.

– Jeg vil ikke dele så mye akkurat nå, fordi det er en pågående etterforskning, sier virksomhetsleder Aasen når vi ringer ham.

Så sent som i mai 2020 kunne Aasen fortelle til Dagsavisen at Drammen kommune aldri har opplevd forsøk på hackerangrep, og at de «ikke er veldig bekymret» for trusselbildet, selv om man aldri er 100 prosent trygg, som han påpekte den gangen.

Skjerpet trusselbilde

Kommune-CSIRT, det nasjonale senteret for informasjonssikkerhet for kommunesektoren, gjør det klart i en uttalelse at de støtter sitt medlem Drammen kommune i håndteringen av angrepet mot kritisk infrastruktur.

– Vårt inntrykk er at Drammen kommune håndterer hendelsen på en profesjonell, åpen  og trygg måte til beste for sine innbyggere. Dette angrepet – sammen med andre hendelser den sisten tiden – bekrefter at trusselbildet er skjerpet og at alle kommuner og andre virksomheter kan bli utsatt for alvorlige cyberangrep, skriver Bjørn T. Tveiten, som leder Kommune-CSIRT.

Les også

– Få opp øynene

Bjørn T. Tveiten sier at han ikke er kjent med situasjonen i Drammen kommune, men at han på generelt grunnlag vil advare mot svak sikkerhet i norske kommuner.

 – Få opp øynene rundt omkring. Det er relativt åpenbare ting som det må rettes opp i. Nå vet ikke jeg noe om Drammen kommune eller hvordan angriperne kom seg inn, men jeg tror det er mye svake sikkerhetsmekanismer rundt omkring i tekniske installasjoner i norske kommuner, sier Bjørn T. Tveiten til digi.no.

Kommune-CSIRT oppfordrer nå alle som har ansvar for kritisk infrastruktur om å «ta en ekstra sikkerhetssjekk av sine digitale systemer».

Hevder å ha kontroll

Live Johannessen er virksomhetsleder i vann- og avløpsetaten i kommunen. Hun sier til Drammens Tidende at det dreier seg om en del av kommunens digitale systemer som er hacket, men at angrepet nå er oppdaget og at kommunen har kontroll.

– Dette berører på en måte ingen. Det berører ikke vannforsyning eller avløpshåndtering, ingen personopplysninger er på avveie og vi har kontroll på våre systemer, konstaterer Johannessen over avisen.

Johannessen ønsker ikke å spekulere i hvem som står bak eller hva som er intensjonen. Hun vil heller ikke oppgir når angrepet ble oppdaget.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen