Juss og samfunn

Politiet fikk tilgang på DNs leserdata i jakten på de antatte kidnapperne

Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve bekrefter at avisen har utlevert datamateriale til etterforskerne som jobber med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve gikk med på å gi data om sine lesere til politiet.
Sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve gikk med på å gi data om sine lesere til politiet. Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix
1. mars 2019 - 13:42
19. januar i år fikk sjefredaktøren en rettslig kjennelse med krav om å utlevere data som kunne bidra til å identifisere lesere av en artikkel avisen publiserte i slutten av juli i fjor, skriver Aftenposten
 
Under tittelen « Tom Hagen tjente 174 millioner på strøm og eiendom i fjor » skrev DN at investoren de siste elleve årene har hatt en inntjening på 1 milliard kroner på kraftsalg og eiendom.

Skal ha ønsket IP-adresser og brukerinnlogging

Aftenposten skriver at de har fått opplyst fra en kilde i politiet at etterforskerne forsøkte å finne ut om det var mulig å spore hvem som har lest artikkelen, enten via IP-adresse eller brukerinnlogging.

Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet av ektemannen Tom Hagen 31. oktober i fjor. Politiet mener nyhetsoppslag om Hagens rikdom kan ha inspirert de antatte kidnapperne.

Etter å ha konsultert en advokat og Norsk Redaktørforening gikk Amund Djuve med på å utlevere materialet til politiet.

– Jeg vurderte om det var riktig å gi ut informasjonen retten påla meg. Denne saken reiser ikke presseetiske spørsmål, men dreier seg om lesernes rettigheter, sier Djuve.

Etterforskningsleder Tommy Brøske kan ikke kommentere saken utover å bekrefte at de har vært i dialog med Dagens Næringsliv.

Torsdag var det fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog.

Fakta om bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (69) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • 15. februar opplyste politiet at det så langt ikke hadde kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.
  • Det er fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene.
  • 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • De har sendt familien et forslag til hvordan de kan formidle et livsbevis. Familien er villig til å forhandle, såfremt den får sikre opplysninger om at kvinnen lever, ifølge bistandsadvokat Svein Holden.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet hadde 1. februar fått inn over 1.400 tips i saken.

Kilder: Politiet, NTB, VG, Romerikes Blad.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra