BEDRIFTSTEKNOLOGI

Politiet går fra 640 løsninger til én

Windows NT skal skrotes. IT samles i to nye datasentraler.

5. apr. 2011 - 08:52

Innen utgangen av juni skal to nye datasentraler settes i drift. På sikt blir de hjertet i en stor og lenge etterlengtet oppdaterting av politiets IT-infrastruktur.

- Når dette er ferdig skal vi ikke lenger ha Windows NT 4. Da har vi fått tynne klienter og alt sentralisert, sier senior kommunikasjonsrådgiver Janne Værnø i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) til digi.no.

Politiets 15 år gamle NT-servere har vært modne for skraphaugen i mange år allerede. Operativsystemet har ikke fått sikkerhetsrelaterte oppdateringer siden sommeren 2004.

Tilfellet med det norske politiet, som tapte et sted mellom 30 og 50 millioner kroner da en dataorm invaderte serverne deres i 2009, er ett av mange eksempler på hvilken risiko man løper ved ikke å skrote utdatert IT-utstyr.

Overgangen til mer moderne løsninger har vært planlagt i flere år gjennom et prosjekt som internt kalles Driftskonsept 2 eller D#2 (Dash 2). Investeringer på nærmere en kvart milliard kroner skal danne grunnplattformen for all IT-drift i politiet.

Fra 640 til én

PDMT drifter politiets om lag 100 ulike IT-systemer. Per i dag har de løsninger spredt over 640 kontorer landet rundt, inkludert backupløsninger hos det enkelte politikammer.

Dash 2 innebærer at alle løsningene blir sentralisert i en virtualisert datasenterløsning, som naturligvis har høye krav til oppetid og sikkerhet. De to sentralene er spredt på to ulike fysiske lokasjer og skal ha full redundans.

- Vi går fra 640 ulike løsninger til én, sier Værnø. Pilotprosjektet er i gang, men det er ikke fastsatt en endelig dato for overgangen. Først skal de skaffe seg erfaringer gjennom utprøving.

PDMT står selv for byggingen av datasentrene. I tillegg har de inngått en rammeavtale med EDB Ergogroup om konsulenttjenester i en avtale verdt 90 millioner kroner over tre år.

- Det legges stor vekt på sikkerhet, fleksibilitet, kostnadseffektivitet, lastbalansering og redundant lagring av data, sier EDB Ergogroup i en pressemelding om kontrakten, som ble vunnet i konkurranse med Steria, Bouvet, Dell og Logica.

Rammeavtaler for politiets IT-systemer inngås hvert fjerde år, og er delt inn i seks ulike hovedområder. PDMT er i sluttfasen med å inngå ny avtale om servere og datarom.

Steria har tidligere sikret seg kontrakt på leveranse av klienter, samt multifunksjonsmaskiner. Foruten området «tilhørende tjenester» som inkluderer bidrag til datasentralene har EDB Ergogroup også sikret seg kontrakter på Unix og Kommunikasjon.

Etter det digi.no får oppgitt har rammeavtalene knyttet til de seks områdene en samlet verdi på rundt 225 millioner kroner i året.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.