- Politiet kan nå ikke gå inn og ta beslag i e-post. Alle private e-postmeldinger har de ikke adgang til etter dette, den er nå vernet, sier John Christian Elden til digi.no.
Elden var forsvarer for 21-åringen som var mistenkt i den aktuelle saken, der politiet ville ta beslag i all e-post fra mannen. Oslo forhørsrett og Borgarting Lagmannsrett har tidligere slått fast at politiet ikke kunne ta beslag i e-posten, uten at denne først ble silt av en dommer.
Lagmannsretten la i sin avgjørelse til grunn at slike beslag var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8, om privatlivets fred. Når Statsadvokaten ikke påkjærer denne avgjørelsen videre til Høyesterett, betyr det at avgjørelsen blir stående, mener Elden.


- Lagmannsrettens kjennelse er rettskraftig. Det betyr at politiet ikke kan få forhørsretten med på å ta beslag i e-post, om de ikke da allerede fra forhørsretten legger til grunn at de kommer til å føre saken helt opp til Høyesterett. De har altså ikke anledning til å ta beslag i all e-post for å se etter straffbare forhold, men kan bare få tilgang til enkelte meldinger knyttet til en aktuell straffesak, sier Elden.
- Det er bare tull, for dette spørsmålet er ikke prøvd av Høyesterett, sier førstestatsadvokat Sverre Lilleng i Økokrim om Eldens utsagn.
Etter Lillengs mening har ikke den saken som nå har vært behandlet av rettsapparatet rettslig interesse, ettersom den har bygd på feil premisser.
- Både forhørsrett og lagmannsrett har feilaktig lagt til grunn at e-posten var beslaglagt hos Internett-leverandøren i denne saken. Når det viste seg at dette ikke var tilfelle, kunne vi ikke prøve saken, ettersom det ikke er anledning til å prøve teoretiske spørsmål for Høyesterett.
Lilleng sier at politiet vil be om rettens tillatelse til å gjøre beslag neste gang denne problemstillingen kommer opp.