Politiet maktesløse i spredning av nettbilder

Selv om politiet kan spore IP-adressen til bildeavsenderen, kan tusenvis andre sitte på en kopi.

Ifølge straffeloven er det ulovlig å søke etter barnepornografi på Internett. I tilfeller der det prøves, skal søket stanses automatisk av teleselskapet, og man skal få opp Kripos stoppeside istedet.

Men er bildet først lagt ut på nettet, er det vanskelig å slette. For bildet sprer seg i rekordfart, og selv om man kan spore noen nettsteder og fjerne bilder der, er det alt for mange som sitter igjen med en kopi.

Politioverbetjent John Ståle Stamnes sier til Aftenposten at skal de lykkes med å stanse bilder eller film på nettet, må de komme veldig raskt inn i saken.

Politiet kan gjennom internasjonalt politsamarbeid og samarbeid med industrien og nettsteder begrense spredningen, men da må det oppdages tidlig i fasen.

Stamnes viser til eksempelet om overgrepsbilder av norske barn som var registrert spredt på nettet av canadisk politi. I løpet av en time hadde bildene blitt lastet ned 800 ganger fra det pedofile nettstedet til personer i hele verden.

Han forteller også om henvendelser fra jenter som er blitt presset til å kle av seg foran webkamera. En slik film kan dukke opp på nettet, også flere år etterpå. Den vil være der til evig tid.

Les mer om: