Politiet raidet huset til «mannen bak Bitcoin»

Er australske Craig Wright den mystiske Satoshi Nakamoto?

Politiet raidet huset til «mannen bak Bitcoin»
Onsdag skal australsk politi ha tatt seg inn i og gjenomsøkt huset til australske Craig Steven Wright. Foto: Scanpix. Bilde: STAFF

Onsdag skal australsk politi ha tatt seg inn i og gjennomsøkt huset til australske Craig Steven Wright. I tillegg skal kontoret hans ha blitt gjennomsøkt.

Kun timer tidligere ble 44-åringen utpekt av nettstedene Wired og Gizmodo som selve grunnleggeren av Bitcoin, og mannen bak aliaset Satoshi Nakamoto.

Wright er en IT-entrepenør med en master i juss, statistikk «og et par doktorgrader», hevdet han selv på Bitcoins Investor's Conference i Las Vegas, ifølge nettstedene.

Ifølge australsk politi skal ikke raidet ha noe med Bitcoin-avsløringene å gjøre. I en pressemelding hevder de å ha gjennomført søkene for å assistere skattemyndighetene i landet.

En rekke beviser

Både Wired og Gizmodo hevder å sitte på en rekke beviser som tyder på at han har hatt noe å gjøre med utformingen av den virtuelle valutaen. Men som du kan lese lenger nede i artikkelen, er det også ting som tyder på at mye av det er lureri. Her er bevisene:

  • I en bloggpost fra august 2008 skal han ha nevnt at han er i ferd med å publisere et skriv om krypto-valuta. Den påfølgende høsten ble dokumentet som danner grunnlaget for Bitcoin sluppet.
  • I en post fra november 2008 ber han folk sende ham meldinger ved hjelp av en PGP-nøkkel som skal være tilknyttet e-postadressen satoshin@vistomail.com.
  • I en slettet, men gjenopprettet post på den samme siden skal han ha skrevet «Bitcoin-betaen går live i morgen. Dette er desentralisert... Vi fortsetter å teste til det virker». Dette var like før den faktiske betaen ble sluppet.
  • Både Wired og Gizmodo skal ha mottatt en rekke lekkede e-postadresser og skriv som forsterker teorien.
  • I en lekket e-postutveksling mellom Craig og IT-analytikeren David Kleiman, skal sistnevnte ha tatt over «Tulip Trust», som er en samling av 1,1 millioner bitcoins. Et identisk antall bitcoins har lenge vært synlig i Bitcoins Blockchain, og ifølge Wired er det «kun Nakamoto som kan ha samlet så mange Bitcoins så tidlig i prosessen».

Redigerte bloggen, tilførte beviser

Selv om det er en overveldende mengde ledetråder, er det ingenting som helt og holdent beviser at Wright er Nakamato, skriver Wired.

«Alt kan være en stor bløff, muligens orkestrert av Wright selv. De uverifiserte dokumentene kan være fabrikert».

«Og mest uforklarlig av alt: Sammenligninger av arkiverte bloggposter viser at Wright redigerte alle tre, og tilførte beviser for sin Bitcoin-tilknytning»

I Youtube-videoen under kan du se Wright snakke på Bitcoin-konferansen i Las Vegas. Wright er mannen på lerretet bak panelet.

bitcoin 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.