SIKKERHET

Politiet slo til mot hackerbande i koordinert aksjon

To menn pågrepet i razzia mot mistenkte cyberkriminelle.

Bildet viser deler av datautstyret politiet tok beslag i, inkludert Macbook Pro og en stasjonær PC.
Bildet viser deler av datautstyret politiet tok beslag i, inkludert Macbook Pro og en stasjonær PC. Foto: Ukrainsk cyberpoliti

En 25 år gammel ikke-navngitt ukrainsk statsborger er arrestert i Kiev, mistenkt for alvorlig datakriminalitet.

Også en annen person, som ukrainsk politi omtaler som «medskyldig», er pågrepet, men vedkommende er ikke nærmere beskrevet.

Anklagen gjelder hacking, datainnbrudd og pengeutpressing mot mer enn 100 bedrifter i Europa og Nord-Amerika.

Pågripelsene ble varslet i går mandag, men skjedde tirsdag forrige uke, som ledd i en internasjonal koordinert aksjon der ukrainsk cyberpoliti har fått bistand fra fransk politi, amerikanske FBI, Europol og Interpol.

Mystisk hackergruppe

Europol omtaler de to arresterte som «ransomware-operatører», som skal være kjent for en rekke angrep med utpressingvare, også kalt kryptovirus.

Begge blir knyttet til en kriminell hackergruppe, som ifølge kunngjøringen skal være kjent for å kreve mellom 5 og 70 millioner euro i løsepenger fra ofrene sine.

På Twitter har flere spekulert i om dette kan være trusselaktøren «Revil», som skal ha krevd 70 millioner dollar (merk dollar, ikke euro!) fra ofrene i angrepet som rammet svenske Coop og mer enn tusen andre bedrifter i sommer.

Europol gjør imidlertid et poeng av at de ikke ønsker å navngi hvilken gruppe de skal ha gått til aksjon mot.

Les også

Millionbeløp i kontanter

Ukrainsk politi oppgir at 25-åringen de arresterte skal ha påført skade eller økonomiske tap i størrelsesorden 150 millioner dollar, som tilsvarer mer enn 1,2 milliarder norske kroner.

Verdensberømte energi- og reiseselskaper skal angivelig være blant ofrene. Det samme er flere utstyrsprodusenter. Hackeren har krevd løsepenger for å gjenopprette tilgangen til ofrenes krypterte data. 

Det er utgitt videoopptak som skal vise en spesialenhet under en husransakelse. Det oppgis at aksjonen omfattet flere private adresser i Kiev, inkludert siktedes familiemedlemmer. Klippet viser blant annet funn av store mengder kontanter.

Foruten PC-er, mobiltelefoner og to kjøretøy i luksusklassen skal politiet ha beslaglagt rundt 360.000 amerikanske dollar i kontanter, samt kryptovaluta verdt 1,3 millioner dollar.

Dette er en pågående etterforskning. Siktelsen mot 25-åringen gjelder lovbrudd med en strafferamme på 12 års fengsel. I tillegg risiker han inndragning av eiendom, opplyser politiet i sin kunngjøring.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.