BEDRIFTSTEKNOLOGI

Politiet tabbet seg ut i e-postsaken

Førstestatsadvokat Sverre Lilleng har trukket saken der Høyesterett skulle avgjøre om politiet kan tappe e-post. Grunnen er at hele saken var basert på en polititabbe.

Morten Øverbye
13. jan. 1998 - 21:06

Sakens utgangspunkt var at en 21-åring ble siktet for grovt tyveri av data fra Kværner-konsernet (se relaterte artikler oppe til høyre på denne siden).

Nå er det full splid mellom Lilleng og forsvarsadvokat John Christian Elden om de faktiske forholdene i saken. Det de begge er enige om, er at politiet har gjort en tabbe.

- Hele saken er noe amatørmessig håndtert fra politiets side. Bevismaterialet har blitt slettet mens saken har vært i retten, fordi politiet ikke har sikret det, hevder Elden overfor digi.no.

Han viser til et brev fra Telenor, der selskapet skriver at den aktuelle e-posten i saken har blitt slettet av de automatiske rutinene som fjerner all e-post fra selskapets servere etter ett år. Ifølge Elden skal derfor politiets bevismateriale ha blitt slettet fordi politiet ikke har sikret materialet i løpet av den halvannet år lange rettsprosessen.

Etter at Oslo forhørsrett hadde silt ut de elektroniske brevene, fikk politiet adgang til å lese den e-posten som direkte angikk straffesaken. Politiet ønsket å kunne ta beslag i all e-post, og påkjærte derfor kjennelsen til lagmannsretten. Men også Borgarting lagmannsrett mente at en dommer først måtte sile e-posten.

Førstestatsadvokat Sverre Lilleng påkjærte derfor avgjørelsen inn for Høyesterett, som skulle fatte avgjørelse i saken i februar. Nå har imidlertid Lilleng valgt å trekke kjæremålet, etter det han betegner som "en misforståelse" fra politiets side.

- Grunnen til at kjæremålet ble trukket, er at det ved nærmere undersøkelse viste seg at det i dette tilfellet ikke var e-postens innhold men loggene som var blitt beslaglagt fra Internett-leverandøren, sier Lilleng.

Ifølge Lilleng har det blitt beslaglagt e-post på en maskin som ble disponert av den mistenkte i saken. Denne e-posten ble ved en feil hos politiet ført opp som bevismateriale beslaglagt hos Internett-leverandøren. Med dette som utgangspunkt har statsadvokaten ført saken gjennom to rettsinstanser.

- Innledningsvis la vi til grunn at dokumentet ble beslaglagt hos Telenor. Når vi så har funnet ut at e-posten var blitt beslaglagt hos mistenkte selv, har ikke saken noen rettslig interesse, og vi har derfor trukket kjæremålet, sier Lilleng.

Forsvarsadvokat Elden holder overfor digi.no fast ved sin oppfatning av saken.

- Bevismaterialet har blitt slettet på grunn av tabbe hos politiet. Jeg tror nok de har funnet ut at de vanskelig kunne komme til retten med saken uten bevismateriale.

At Lilleng nå hevder at politiet har lagt feilaktig dokumentførsel til grunn for saken, mener Elden er et forsøk på å gjøre tabben litt mindre enn den egentlig er.

- Begge deler blir galt, så jeg tror nok at statsadvokaten mener det ene blir litt mindre galt enn det andre. Galt er det uansett, sier Elden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.