JUSS OG SAMFUNN

Politiet vil oppsøke folk som oppfører seg hatefullt i sosiale medier

Skal delta aktivt i kommentarfeltene og oppsøke personer som oppfører seg på kant med loven.

– Flere kan vegre seg fra å delta i den offentlige debatten. Dette utgjør en trussel mot ytringsfriheten og demokratiet, sier leder Grete Winge for felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt. 
– Flere kan vegre seg fra å delta i den offentlige debatten. Dette utgjør en trussel mot ytringsfriheten og demokratiet, sier leder Grete Winge for felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt.  Foto: Heiko Junge, NTB
5. mai 2021 - 15:39

Sør-Vest politidistrikt opprettet et eget prosjekt for å forebygge hatefulle ytringer og trusler i sosiale medier.

Prosjektet heter Operasjon nettroll, og opprettes i forbindelse med årets valgkamp, opplyser politidistriktet i en pressemelding.

– Flere kan vegre seg fra å delta i den offentlige debatten. Dette utgjør en trussel mot ytringsfriheten og demokratiet, sier leder Grete Winge for felles enhet for kriminalitetsforebygging i politidistriktet. 

Straffeloven 185

Winge sier at hatefulle ytringer faller inn under straffelovens paragraf 185.

Ifølge politilederen vil de fremover oppfordre politikere til å delta aktivt i prosjektet. Hun understreker også at det er viktig at folk som opplever potensielle lovbrudd i sosiale medier rapporterer dette videre til politiet.

Sør-Vest politidistrikt håper prosjektet kan være med å forebygge mot at straffbare handlinger skjer i sosiale medier. Eksempel på tiltak mot nettroll vil være å delta aktivt i kommentarfelt, eller oppsøke personer som oppfører seg på kant med loven for en forebyggende samtale.

Politiet kan også ta beslag i utsyr og opprette anmeldelser, sier hun.

– Vi håper dette bidrar til å ivareta politikeres engasjement i den offentlige debatten. Vi har valgt oss ut Facebook som kanal i prosjektet, men vil presisere at vi ikke ser gjennom fingrene på kommentarer som er eller kan være straffbare i andre sosiale medier, sier politiførstebetjent Roald André Møskeland i nettpatruljen.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.