Politiets fellesforbund ønsker EU-direktiv

Mangelfull lagring av trafikkdata kan gjøre Norge lukrativ for kriminelle, sier landsmøtet.

20. nov. 2009 - 07:52

På sitt landsmøte i går vedtok Politiets fellesforbund (PF) en resolusjon om EUs datalagringsdirektiv.

Vedtaket lyder slik:

EUs datalagringsdirektiv innebærer at alle tele- og nettleverandører må lagre trafikkdata i minimum seks måneder og maksimum 2 år. Norge har i dag regler som ikke er tilpasset dette direktivet, noe som vanskeliggjør arbeid relatert til organisert og annen alvorlig kriminalitet og ikke minst i forhold til internasjonalt politisamarbeid. Norge kan fort bli ansett som et lukrativt sted å operere i for kriminelle nettverk, om vi inntar en defensiv tilnærming til nytt direktiv.

Vi har flere eksempler på saker hvor gjerningspersoner er dømt i utlandet for besittelse av barnepornografi, som har sitt utspring i Norge. Påfølgende informasjon og rettsanmodninger fra utlandet om oppfølging og straffeforfølgning har ikke mulighet til å bli fulgt opp på grunn av begrensninger i regelverket. Dette er en utfordring både i forhold til rettsikkerheten og i relasjon til et godt internasjonalt politisamarbeid.

Dagens lovgivning er i ubalanse med kriminalitetsutviklingen.

PF vil unngå at Norge blir en frihavn for kriminelle aktører. Vi ser et sterkt behov for at EUs-datalagringsdirektiv snarest innføres i Norge.

PFs landsmøte presiserer at en ikke ønsker at det skal bli lettere enn i dagens system for å få tilgan til denne informasjonen.

Resolusjonen kommenterer altså ikke det faktum at politiet er i utakt med alle norske politiske partier unntatt Arbeiderpartiet. Onsdag uttalte Høyre-leder Erna Solberg at det kan bli aktuelt å bruke veto mot direktivet. Partiet har bedt statsminister Jens Stoltenberg svare på 14 spørsmål (doc) og vil utforme sitt endelige standpunkt på grunnlag av hvordan han svarer.

Høyre har antydet at det kan være aktuelt å stille sine representanter fritt når saken skal stemmes over i Stortinget. Det trengs ti Høyre-stemmer for å torpedere direktivet i Stortinget, og ni Høyre-representanter har hittil signalisert motstand eller sterk skepsis til direktivet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.