BEDRIFTSTEKNOLOGI

Politisk forlik kostet Tele Danmark 500 mill.

Gårsdagens politiske forlik i det danske Folketinget, kan ha kostet Tele Danmark så mye som en halv milliard kroner. Forliket reduserte Tele Danmarks fortjenestemuligheter i forbindelse lovforslaget som gir alle teleaktører i Danmark tilgang til "rå kobber" i Tele Danmarks nett.

Frode Eriksen
11. juni 1998 - 12:55

Partiene i Folketinget gikk først inn i et forlik som gav Tele Danmark anledning til å ta en fortjeneste på 25 prosent for å gi konkurrentene tilgang til selskapets telenett - "rå kobber", slik et lovforslag åpner for. I går ble forslaget justert, ved at Tele Danmarks mulighet til å ta en fortjeneste på tilgangen til nettet ble redusert fra 25 til 12 prosent. Og grunnprisen er det den danske Telestyrelsen som skal bestemme på bakgrunn en beregning som skal vise hva det koster Tele Danmark å drive og vedlikeholde kablene. Denne beregningen skal være ferdig til høsten.

Det var ikke politisk enighet for at Tele Danmark skulle få ta ut en fortjeneste på 25 prosent, noe som ifølge politikerne ville fordyre teletjenestene, mens det politiske Danmark har som fremste mål at teleprisene skal ned.

Dermed er det klart at Tele Danmarks lobbyarbeid mislyktes, noe som kan komme til å koste opptil 500 millioner kroner, skriver Jyllandsposten.

De justeringene som nå er gjort, gjør det klart for at Folketinget skal kunne vedta lovforslaget fra den danske forskningsminister Jan Trøjborg, gjeldende fra 1. juli, der Telestyrelsens priser tas med i et tillegg til loven senere.

Tele Danmark har så langt ikke kommentert saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.