JUSS OG SAMFUNN

Politisk Internett-parti starter i dag

DirekteDemokratene, et politisk parti med ambisjoner for Stortinget, lanseres i dag. Partiet skal la velgerne selv bestemme hvilke saker deres eventuelle representant vil stemme på. Nå håper partiet på 5.000 signaturer for å kunne delta i valgkampen.

Sigvald Sveinbjørnsson
6. des. 2000 - 14:59

Musikeren, produsenten og Freetrax-gründeren Lars Kilevold er en av initiativtagerne til det nye partiet DirekteDemokratene, som i dag lanseres. Partiet satser på å få én representant inn på Stortinget ved valget i november 2001.

Men partiet er ikke som andre partier. Her er det nemlig velgerne selv, via Internett, som skal bestemme hva partiet skal mene og hva partiet skal stemme på Stortinget.

I partiets manifest står følgende:
"DirekteDemokratene vil snu en utvikling der avstanden mellom velgerne og politikerne blir stadig større, ved å gi velgerne mulighet til direkte demokratisk påvirkning i alle saker som opptar dem."

Lars Kilevold sier til digitoday.no at dette er en god måte å åpne demokratiet på, og han tror at tiltaket vil lykkes.

- Det eneste er at vi må ha 5 000 signaturer for å stille til valg, men disse håper vi å få inn, sier Kilevold.

De eneste sakene som Kilevold trekker frem som hjertesaker er utdaning og at alle skal ha tilgang til utstyr for å bruke DirekteDemokratene, altså Internett for alle. Resten er opp til velgerne.

- Alle sakene som omtales på Stortinget skal bli presentert på våre nettsider, og alle kan stemme på de forslagene de vil. Utfallet blir bestemt av simpelt flertall, og dette binder mandatet vi forhåpentligvis får på Stortinget, sier Kilevold til digitoday.no.

DirekteDemokratene er ikke det første "demokratiseringsforsøket" Lars Kilevold har stått bak på nettet. Kilevold står blant annet bak det "demokratiske", nettbaserte plateselskapet Freetrax og har jobbet med flere andre Internett-prosjekter.

NB! Du kan se Lars Kilevold på TV-programmet "Visjoner og illusjoner?"klokken 22.00 i kveld på NRK1.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra