RESULTATERFINANS

Politisk trøbbel for IBM-Lenovo

Tre republikanske kongressmedlemmer krever gransking av IBMs salg av PC-avdelingen til Kina.

27. jan. 2005 - 08:13

Tidligere denne uken ble det kjent at det innen et regjeringsorgan i Washington var reist spørsmål om hvorvidt avtalen der IBM overdrar sin PC-avdeling til det delvis statseide kinesiske selskapet Lenovo, svekker USAs nasjonale sikkerhet.

    Les også:

Organet det dreier seg om er Committee on Foreign Investments in the United States (CFIUS) som består av representanter fra en rekke offentlige instanser, blant dem justisdepartementet, forsvarsdepartementet, handelsdepartementet og finansdepartementet.

Denne komiteen ledes av USAs finansminister John Snow. Den har myndighet til å iverksette granskning av utenlandske overtakelser av amerikanske bedrifter, på mistanke om at overtakelsen truer USAs nasjonale sikkerhet. Granskningen skal innen 45 dager munne ut i en anbefaling til presidenten, som har myndighet til å hindre at overtakelsen fullføres.

I går ble det kjent at tre republikanske medlemmer av den amerikanske kongressen, Henry J. Hyde og Donald A. Manzullo, begge fra Illinois, og Duncan Hunter fra California, har rettet en skriftlig henvendelse til finansministeren med krav om granskning etter denne ordningen.

I henvendelsen vises det til «forbindelsen mellom såkalte 'private bedrifter' i kommuniststater og deres regjeringer».

De tre representantene frykter at avtalen kan føre til at avansert amerikansk teknologi og ressurser faller i hendene på den kinesiske regjeringen, at Kinas regjering får tak i teknologi som ellers ville blitt underlagt lisenskontroll eller eksportbegrensninger, og at den kinesiske regjeringen blir part i offentlige amerikanske teknologikjøp.

CFIUS har diskutert IBM-Lenovo-avtalen på eget initiativ, men har ikke tatt formelle skritt i retning granskning. Det antas at henvendelsen fra kongressrepresentantene vil utløse et nytt møte i komiteen.

I går ble det holdt et aksjonærmøte i Lenovo, der avtalen med IBM ble formelt godkjent.

Ifølge ledelsen for IBM Norges PC-avdeling, er det stor entusiasme for avtalen også internt i IBM.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.