TELEKOM

Pønsket på eget mobilnett

- Steve Jobs planla å omgå telekom-bransjen fullstendig.

Planla kunstig mobilnett: Steve Jobs ønsket full kontroll over hele verdikjeden, ifølge mobilentreprenær John Stanton. De to skal ha pratet inngående om hvordan det kunne gjøres gjennom flere år.
Planla kunstig mobilnett: Steve Jobs ønsket full kontroll over hele verdikjeden, ifølge mobilentreprenær John Stanton. De to skal ha pratet inngående om hvordan det kunne gjøres gjennom flere år. Bilde: Reuters / CTIA Wireless

Teleselskapenes hverdag ble overraskende og ubønnhørlig endret da Apple i 2007 introduserte sin første mobiltelefon.

En allmenn oppfatning i dag er at iPhone markerte en ny tidsalder, der operatørene mistet mye av kontrollen de tidligere nøt over kunder og tjenester.

Men overraskelsen kunne blitt enda større. De kunne blitt helt overflødige. I hvert fall hvis Steve Jobs' til nå ukjente visjon hadde gått i oppfyllelse.

I perioden fra 2005 til 2007 jobbet den nå avdøde Apple-gründeren med en snedig plan om å gjøre dem helt uavhengig av mobiloperatørene.

- Han ønsket å erstatte operatørene. Vi snakket mye sammen om muligheten for å skape en kunstig operatør ved å bruke Wi-Fi-frekvensbåndet. Det var del av visjonen hans.

Det sier venturekapitalist og mobilveteran John Stanton, ifølge Macworld.

Dette er ingen hvem som helst. Han har grunnlagt flere mobilselskaper inkludert Voicestream som nå er bedre kjent som T-Mobile. Han var også en tidlig investor i Research In Motion samt Danger der utviklerne senere endte opp med å skape Android.

Ifølge Stanton ønsket Steve Jobs å sikre seg fullstendig kontroll over hele verdikjeden, men skal ha gitt opp planene en gang i 2007, altså omtrent samtidig med lanseringen av Apples første mobiltelefon.

Apple endte som kjent uansett opp med å endre maktforholdene i mobilbransjen med sin nye plattform. Inntektsstrømmen fra de tilhørende app- og innholdsbutikkene som blomstret fram, går i stor grad i lomma på nettgigantene og ikke de som leverer den mobile infrastrukturen.

- Hvis jeg var en operatør ville jeg vært bekymret over den dramatiske maktendringen som skjedde, sa Stanton i et foredrag denne uken, ifølge Macworld.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.