Populær VMware-server kan bli gratis

VMware forventes å lansere en gratisutgave av et svært populært serverprodukt.

VMware forventes å lansere en gratisutgave av et svært populært serverprodukt.

VMware skal annonsere en nyhet på mandag og det forventes at de skal annonsere et gratis serverprodukt.

VMware er et datterselskap av EMC og leverer programvare som gjør det mulig å kjøre flere operativsystemer virtuelt på en og samme maskin samtidig. Operativsystemer installeres inne i en virtuell applikasjon og kan flyttes fra maskin til maskin uavhengig av underliggende hardware.

Selskapet leverer tre hovedprodukter, VMware Workstation, GSX Server og ESX Server. Workstation og GSX Server installeres som en applikasjon på Windows eller Linux, mens ESX server kommer med et eget operativsystem spesiallaget for virtualisering.

GSX Server er på mange måter en server utgave av VMware Workstation, mens ESX Server har en del avansert ekstra funksjonalitet. Blant annet er det mulig å flytte operativsystem over fra en fysisk maskin til en annen uten forstyrrelser, noe som er veldig nyttig for løsninger med høyt krav til oppetid når det skal utføres vedlikehold.

Nå spekuleres det i at VMware neste uke lanserer en ny server utgave basert på GSX Server, for å tilby den gratis.

– Det er store segmenter som ikke er klar over mulighetene med virtualisering, sier Raghu Raghuram, visepresident i VMware til The Register. – Vi planlegger å endre på det.

Virtuelle maskiner kan flyttes fra GSX Server til ESX Server og VMware håper nok på at mange nå vil prøve ut virtualisering på den nye gratis utgaven og så oppgradere til den mer avanserte og funksjonsrike ESX Server etter hvert.

VMware er den ledende leverandøren av virtualiseringsteknologi, men møter konkurranse fra Microsoft og åpen kildekode alternativet Xen. Prisene har gått kraftig ned de siste årene og nå koster en GSX server for Windows ca. 18 000 kr for en to-prosessor lisens.

Hvis ryktet stemmer er det ikke første gang VMware lanserer et gratis produkt. VMware Player ble lansert i fjor og kan brukes til å kjøre virtuelle maskiner, men ikke lage dem. Programmet har blitt lastet ned over en million ganger.

VMware har ikke bekreftet ryktet.

Til toppen