Portal-inflasjonen

En av de fine tingene med å skrive en spalte som dette er at man får muligheten til å ri sine kjepphester i ny og ne. I dag hadde jeg tenkt å gjøre akkurat dét!

Det gjelder bruken av ordet "portal". Dette ordet slår nemlig mot meg i tide og utide om dagen. Og saken er at i mine øyne er en portal en helt klart definert ting: En portal er en startside til Internett.

Enten portalen tar sikte på å gi brukerne det beste av det meste, det meste av det beste eller en annen finurlig formulering, så er den felles bakenforliggende målsetting at fra en portal skal du kunne finne fram til alt du ønsker å bruke nettet til på ett sted.

Dét er en portal!

Det en portal derimot ikke er, er en hvilken som helst nettside. Og stadig oftere møter jeg ordet brukt synonymt med hjemmeside - eller mer presist - synonymt med et hvilket som helst nettsteds startside. I denne terminologien blir for eksempel Rørlegger Hansens hovedside, hans index.html, en portal. Og jeg beklager, men i mine øyne er dette altså feil!

I Norge har vi noen få, rene portaler. SOL, Startsiden, mitt eget HjemmeNett, Spray og Everyday, bare for å nevne noen.

Avisene, spesielt de tabloide, er blant dem som har skjønt forskjellen mellom en avis og en portal (og velsigne dem for dét!), så både Dagbladet og VG har etablert egne portaler adskilt fra avisene. Start.Dagbladet og Enter.vg er begge genuine portaler, mens dagbladet.no og vg.no altså ikke er det.

Synergien mellom avis og portal har heller ikke gått de internasjonale aktørene hus forbi, hvilket antagelig var grunnen til at portalen Spray kjøpte avisen Nettavisen for en tid tilbake. Men synergi er én ting, og presis språkbruk er en annen, og også der i gården opererer de to nettstedene med separate virksomhetsområder.

Med andre ord: Det er altså et skille mellom en portal og en avis. Og en portal og en hvilken som helst nettside. Så kan vi ikke være så snille å bruke ordet til det det er ment som: En beskrivelse av en bestemt type nettsted, og ikke en generisk betegnelse på nettsteder generelt.

Puh!

Jeg måtte bare få sagt det. Så får jeg heller be deg bære over med denne utskeielsen ut i det pedantiske. Men siden denne Internett-verdenen vår jo er omskiftelig nok som det er, synes jeg det har betydning at vi er presise med hva vi legger i et begrep.

Så dette er min lille bønn for i dag:

Kan vi ikke kalle en spade for en spade, og en portal for en portal?

Til toppen