Portugal valgte Intel framfor OLPC

Elever på barnetrinnet skal få en halv million av Intels lille bærbare Classmate.

Portugal valgte Intel framfor OLPC

Elever på barnetrinnet skal få en halv million av Intels lille bærbare Classmate.

Intel kunngjorde i går en avtale med den portugisiske regjeringens «Magellan initiativ» (Iniciativa Magalhães). Avtalen innebærer at Intel skal levere 500.000 elev-PC-er av typen Classmate til landets barneskoler. Maskinen skal brukes til å undervise elever i alderen 6 til 10 år.

Classmate er Intels alternativ til XO-maskinen til stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC). Avtalen med Portugal er den største for Classmate, som ellers skal være levert i «noen hundre tusen eksemplarer» til elever i rundt 30 land, ifølge Intel. Til sammenlikning er det hittil levert 622.000 eksemplarer av XO.

Classmate-maskinene til Portugal kan kjøres under Windows eller Linux, og leveres med ferdig installert pedagogisk programvare på portugisisk. Maskinene er små og lette, og motstandsdyktige mot sjokk og vann.

I likhet med XO var Classmate opprinnelig utviklet med tanke på elever i fattige land. De siste månedene har Intel også markedsført sin elev-PC i mer utviklede land. Prisen er noe høyere enn for XO: fra 250 dollar mot 188 dollar for XO. Classmate er bygget rundt Intels nye Atom-prosessor.

I forbindelse med Magellan-initiativet vil Portugal også bygge ut barneskolenes nettilgang. Bare om lag 15 prosent av portugisiske husholdninger har i dag bredbånd.

Intel bidrar også til Portugals program e-Escola, beregnet på skoleelever i alderen 10 til 16 år.

    Les også:

Til toppen