JUSS OG SAMFUNN

– Posisjonsdata er personlig informasjon

EU vil formelt anbefale at logging av posisjonsdata må klareres med brukeren.

13. mai 2011 - 10:23

Representanter for EUs «Article 29 Working Party» – som omfatter alle medlemslandenes datatilsyn og er en pådriver for personvern – har ifølge Electronista og Wall Street Journal varslet at de vil publisere en «opinion» (en ikke-bindende anbefaling) om posisjonsdata.

Hovedpunktene i anbefalingen vil være at alle leverandører av apparater og tjenester må betrakte brukeres posisjonsdata som deres personlige informasjon, og at de følgelig må innhente brukernes tillatelse før de logger og registrerer opplysninger om hvor de er og hvor de beveger seg.

Anbefalingen vil også gå ut på å unngå å knytte posisjon til person, og en grense for hvor lenge posisjonsdata kan oppbevares, gitt at brukeren har gitt sin samtykke.

Erfaringen med slike anbefalinger er at EU-kommisjonen eller medlemslandene kan gripe fatt i dem og gjør dem bindende. Poenget med å stadfeste at posisjonsdata er persondata, er at de da kommer inn under det samme lovverket som verner om personopplysninger, selv om de strengt tatt ikke er direkte knyttet til en person men til et elektronisk apparat.

Også IP-adresser betraktes prinsipielt som personopplysninger.

Leverandører argumenterer for logging av posisjonsdata med at det er en forutsetning for nyttige tjenester for mobile brukere. Poenget blir da hvem posisjonsdataene deles med og hva de som blir kjent med hvor en person befinner seg gjør med disse opplysningene.

Både Google og Apple understreker at de ikke sporer mobilbrukerne, og at posisjonsdata anonymiseres i de tilfeller de overføres sentralt. Politisk press i Europa og USA vil antakelig klargjøre nærmere detaljer om hvordan dataene faktisk behandles.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.