Positiv til BT-/MCI-fusjon

Avtroppende FCC-leder Reed Hundt uttrykte i går at han støtter den planlagte fusjonen mellom britiske BT og amerikanske MCI. I dag skriver Wall Street Journal at FCC iløpet av få uker trolig vil godkjenne fusjonsplanen.

Avtroppende FCC-leder Reed Hundt uttrykte i går at han støtter den planlagte fusjonen mellom britiske BT og amerikanske MCI. I dag skriver Wall Street Journal at FCC iløpet av få uker trolig vil godkjenne fusjonsplanen.

USAs justisdepartement ga tidligere denne måneden grønt lys for British Telecommunications (BT) ønske om å kjøpe 80 prosent av aksjene i MCI Communications, og dermed var BT ett viktig skritt nærmere det som blir det største kjøpet av en amerikansk bedrift noensinne.

BT eier fra før 20 prosent av MCI, og de to teleselskapene eier i fellesskap Concert, som er en global teleleverandør utenfor de to selskapenes hjemmemarkeder.

BTs ønske om å kjøpe MCI-aksjer ble offentliggjort 3. november i fjor, og handelen er ikke blitt billigere med tiden. MCI-aksjene har økt betydelig i verdi som følge av BTs interesse.

EU-kommisjonen gav i mai sitt klarsignal for kjøpet, noe også generalforsamlingene i de to selskapene har gjort.

Og i går uttalte altså lederen for USAs høyeste teleregulatør, FCCs Reed Hundt, at myndighetene "vil snu seg raskt for å godkjenne BTs planlagte oppkjøp". Hundt mener at BT-/MCI-fusjonen vil være til forbrukernes interesse og går derfor inn for avtalen.

MCI og BT har de siste månedene inngått flere forpliktelser i fusjonsavtalen for å få FCCs sympati for en fusjon. Reed Hundt har tidligere blant annet uttrykt bekymring for at lokale operatører ikke får lik tilgang til det britiske markedet, men dette har MCI og BT ifølge Hundt løst ved blant annet å love:

  • å støtte EUs initiativer for å sikre lik aksess
  • å la konkurrenter få tilgang til "betydelig kapasitet" på en transatlantisk undersjøisk kabel
  • å redusere avregningen mellom USA og England fra elleve til syv cents per minutt, noe som vil bety en av de laveste ratene i verden. Gebyret debiteres av operatører som setter opp oversjøiske samtaler, og USAs telemyndigheter har i lengre tid lagt press på operatørene for å få dem til å redusere gebyret til et nivå som samsvarer mer med operatørenes selvkost.
  • å anerkjenne FCC som utøvende telemyndighet i tilfelle BT ikke etterkommer EUs krav om lik markedstilgang.

Federal Communications Commission har også bitt seg merke i at den engelske regjeringen nylig gikk med på kutte alle eiermessige bånd til BT, noe FCC ser på som ytterligere en forsikring om at BT ikke vil få noen særlige fordeler sammenliknet med andre engelske operatører.

I dag skriver Wall Street Journal at FCC ventes å godkjenne BTs oppkjøp av MCI i løpet av få uker. Fremdeles er det tre kommisjonærer som ennå ikke har tilkjennegitt sitt standpunkt til fusjonen, men ifølge avisen forbereder FCCs stab i disse dager en formell anbefaling for avtalen. Dermed kan FCC stemme over avtalen så tidlig som i slutten av august. Går dét, kan selskapene gjennomføre fusjonen som planlagt denne høsten.

Til toppen