Postbanken sender pin-kode i åpen forsending

En svindler tappet kontoen til en 80-åring for 580.000 kroner via en nettbank-konto. Tyven fikk tak i pin-koden da Postbanken sendte 80-åringens post i en åpen forsendelse. Postbank-konkurrent Skandiabanken sier de sender alle koder i rekommanderte forsendelser.

Det var NTB som skrev om 80-åringen som ble svindlet for 580.000 kroner. Politiet mistenker at noen kan ha inngått en nettbankavtale i mannens navn og fått sikkerhetskodene i posten, skriver NTB og Aftenposten.

- Det ser ut til at pengene er overført via nettbank, bekrefter politiadvokat Gunhild Bergan ved Oslo politidistrikt overfor NTB.

80-åringen har aldri bedt om å åpne nettbankkonto, men svindleren hadde fått tak i personlig kode og sikkerhetskode etter at mannens post ble omadressert i midten av desember. I over én måned ble posten sendt til en for ham ukjent adresse. Mannen oppdaget selv at kontoen manglet et vesentlig beløp i midten av januar. Postbanken har senere betalt tilbake de tapte pengene til 80-åringen.

- Dette handler ikke om sikkerheten i nettbanken. Dette er et bedrageri der nettbanken er brukt som medium, sier informasjonssjef Steinar Sværen i Postbanken til digitoday.no.

- Her er det snakk om en person som har stjålet identiteten til en annen.

Til digitoday.no sier Sværen at nye nettbankkunder får tilsendt kodekalkulator og kode i to forskjellige forsendelser - ingen av dem rekommandert. I rekommanderte sendinger får avsender en kvittering når de sender, og mottakeren må kvittere for å hente forsendelsene.

- Vi skal gjennomgå rutinene, men det er for tidlig å konkludere, sier Svøren.

Øyvind Thomassen, sjef i SkandiaBanken, sier dette til digitoday.no:


- Dette er ikke positivt for noen. At det til stadighet sås tvil om sikkerheten til nettbankene er ikke bra for bransjen. Men jeg vil påpeke at Skandiabanken har gode rutiner slik at pin-koden havner hos riktig person. Vi sammenligner adressen mot Folkeregisteret slik at vi kan kontrollere at pin-koden havner på riktig adresse, og all post med pin-kode sendes rekommandert slik at det ikke skal havne hos feil person, sier Thomassen til digitoday.


Til toppen