Posten/Ergogroup kjøper opp Allianse

Med oppkjøpet av Allianse samles enda en bit av norsk IT-drift hos enten Ergogroup eller EDB.

Med oppkjøpet av Allianse samles enda en bit av norsk IT-drift hos enten Ergogroup eller EDB.

Tidlig i dag morges inviterte Posten til pressekonferanse "i forbindelse med et større oppkjøp av et børsnotert IT-selskap".

Nå har Stavanger-baserte Allianse sendt ut en børsmelding der selskaper forteller at de har fått et bud fra Posten og deres heleide IT-gigant Ergo Group.

Allianse er først og fremst en driftssentral med et bredt spekter tjenester for kunder som selv ikke ønsker å eie og drive sine IT-systemer selv. Selskapet er basert i Stavanger og er en dominerende aktør på vestlandet med 430 ansatte spredd på hele ti lokasjoner.

Allianse var selv inne i en ekspansjonsfase og kjøpte i fjor høst opp Oslo-baserte konkurrenten Egroup, men blir nå altså kjøpt opp.

- Allianse har hatt en strategi om selv å være i førersetet i forbindelse med oppkjøp og fusjoner, så jeg må innrømme at denne situasjonen kom brått på, sier konsernsjef Rune Jensen i Allianse i pressemeldingen selskapet har sendt ut.

Posten og Ergogroup har allerede sikret seg 55,7 prosent av aksjene i Allianse. Aksjen er kjøpt på kurs 19,50 kroner. Posten la inn et veldig hyggelig bud for å sikre seg de aksjene: Prisen Posten/Ergogroup gir ligger hele 37 prosent over gårsdagens sluttkurs for Allianse og 29 prosent over snittkursen de 10 siste dagene.

Budet priser Allianse til 912 millioner kroner.

Posten ser dermed ut til å ha snappet opp en av de siste mulige konkurrentene foran nesen på den andre store og mulige kjøperen, EDB med Endre Rangnes. Men om EDB var med i noen budkrig er uklart - da digi.no ringte informasjonssjef Geir Remman og spurte om dette, henviste Remman til at "EDB er børsnotert selskap og vi kommenterer ikke den type spørsmål".

Oppkjøpet reduserer antallet driftsselskaper i Norge ytterligere. Siden 90-tallet har særlig EDB, men også Ergogroup kjøpt eller tatt over virksomheten til en lang rekke konkurrenter. Allianse, som startet som et kommunalt IT-driftsselskap, var en av de få aktørene igjen på markedet.

Oppkjøpet øker også de statlige eierandelene i den norske IT-bransjen, for Ergogroup er gjennom Posten et heleid statlig selskap. Staten har også en omfattende eierpost i EDB, som er deleid av Telenor der staten fremdeles er dominerende aksjonær.

Kjøpet av Allianse er det tredje kjøpet Ergogroup har gjort nylig. Ergogroup overtok drifts-virksomheten til Ementor og den mindre virksomheten til Fujitsu Services.

Til toppen