RESULTATERFINANS

Posten og Telenor satser på elektronisk signatur i Oppdal

Oppdal er den første kommunen i Norge som tilbyr innbyggerne en enkel og sikker elektronisk innsending av byggsøknader. En av medhjelperne er ZebSign, Posten og Telenors selskap for elektronisk signatur.

3. jan. 2002 - 11:04

ZebSign ble etablert av Posten (Ergo Group)og Telenor Mobil i fellesskap for å levere elektronisk signaturløsninger gjennom samarbeidspartnere i Norge.

Løsningene er åpne for bruk på mobil, Internett og Digital-TV. Innholdsaktørene deler kostnadene i byggingen av infrastrukturen mellom seg. Problemet er at det foreløpig ikke er så mange aktører som har tatt sikker e-signatur i bruk.

Ifølge en pressemelding fra ZebSign, benyttes løsningene i dag i Postens nett-tjenester, Telenor/DnB, Smartpay-prosjekt, i Statens Lånekasse, samt Norsk Tipping på Internett.

Nå kommer altså den første kommunale kontrakten i Oppdal, en kommune med 6.350 innbyggere.

I Oppdal er det turistnæringen og sesongbeboere som dominerer næringslivet: Kommunen har 2.500 gjestesenger, 200.000 kommersielle gjestedøgn per år, 2.300 private hytter og 385.000 hyttegjestedøgn i året.

Byggesaksbehandlinger blir ofte betraktet som tungvint. Derfor setter Oppdal i gang dette prosjektet.

- Nå starter vi forenklingen mange har etterlyst, sier John Egil Holden, ordfører i Oppdal kommune.

Med elektronisk signatur vil dokumenter ha samme gyldighet og være like rettskraftig som papirdokumenter. I tillegg kan man med e-signatur spare mange kommuner for penger. Åpningstiden overfor publikum vil øke og er miljøvennlig. I tillegg til spart papir spares mye på forsendelse av brev.

Brukerne slipper å fylle ut data som allerede foreligger, idet faste opplysninger som navn, adressefelt osv., kan hentes fra allerede eksisterende databaser. Dessuten kan kunstig "intelligens" bygges inn i blankettene, som bistår brukerne gjennom kalkulasjon, kontroller og veiledning.

Løsningen i Oppdal vil bli tilgjengelig i en test ved begynnelsen av året og vil være i ordinær produksjon nærmere påsken 2002.

- I tillegg til byggesøknader vil oppdalingene få anledning til å sende et skjema for avlesning av vannmåler med elektronisk signatur over Internett. Løsningen vil utvides til å omfatte all elektronisk kommunikasjon for å oppnå en døgnåpen forvaltning, sier IT-sjef i Oppdal kommune, Stig Strand, i pressemeldingen. Dette prosjektet er en forberedelse på å starte med nettbasert saksbehandling over bredbåndsnett i Oppdal.

I tillegg til ZebSign skal selskapet Sem & Stenersen Prokom levere de elektroniske dokumentene og skjemaene. Alle skjemaer vil på sikt ligge tilgjengelig på Sem & Stenersens webside www.dokumenthotell.no. Fra kommunens hjemmeside på Internett er det direkte link til dokumenthotellet. Den elektroniske søknaden kompletteres med opplysninger fra relevante offentlige registre som Grunnboken som inneholder en oversikt over alle norske byggeprosjekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.