Posten snart klar med elektroniske penger

Posten SDS introduserer neste år et smartkort på det norske markedet som inneholder alt fra elektroniske penger til ID-opplysninger og bonuspoenger.

Snart kan du kvitte deg med haugen med plastkort og småpenger i lommeboka og erstatte det med ett eneste smartkort, skal en tro Posten SDS - et datterselskap av Posten Norge.

Ifølge en fersk pressemelding fra selskapet kan du lagre et utall opplysninger og funksjoner i det nye smartkortet, så som å overføre penger mellom kontoer og bruke kortet som en elektronisk lommebok. Siden pengene ligger på kortet (databrikke i stedet for magnetstripe), trenger heller ikke butikkene dyre oppkoblingssystemer for å sjekke om du har dekning på kontoen. Det skulle bety at betalingsformidlingen blir billigere for såvel butikken som for deg som kunde.

Posten SDS regner med å sette i gang prøvebruk av smartkortet i Norge våren 1999.

- Smartkortet kan inneholde elektronisk ID, helseopplysninger eller bonuspoeng du har opptjent i dagligvarebutikken. Du kan bruke kortet som adgangskort til jobben, til å betale mat i kantina, tellerskritt i telefonautomaten eller betal-TV ved å trekke penger fra den innebygde elektroniske pengepungen i kortet. Det kan brukes som helsekort, studentkort eller soldatkort. Med ny teknologi er det du som bestemmer hva du vil ha lagret der. Smartkortet gjør det enkelt å slette gamle funksjoner og laste inn nye uten at du må bytte kort, heter det i pressemeldingen.

Den elektroniske ID-en på smartkortet har krypteringsnøkler som gjør det til den sikreste korttypen man har i dag. Med elektroniske penger på smartkort trenger du ikke oppgi kontonummeret ditt når du handler på Internett. Pengene overføres direkte fra kortet. Slik blir det også tryggere og enklere å benytte betalingskort på Internett.

I utlandet er allerede 20 millioner smartkort med elektroniske penger i bruk i en rekke land verden over. Alle de store kortleverandørene kommer til å skifte over fra gamle magnetstripekort til smartkort. Behovet for smartkort er beregnet til å være 900 millioner enheter på verdensbasis innen år 2003.

Til toppen