KOMMENTARER

Postens digitale kupp

Kan få full uttelling på Digipost.

Postbud Carina Pedersen vil få mindre offentlig post å dele ut fremover. Men Posten vil ta det igjen på nettet.
Postbud Carina Pedersen vil få mindre offentlig post å dele ut fremover. Men Posten vil ta det igjen på nettet. Bilde: Camilla Wiik/Posten Norge
10. apr. 2013 - 15:25

KOMMENTAR: Onsdag anbefalte Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) at regjeringen ikke bruker Altinn for å formidle sikker digital post fra det offentlige. I stedet skal tjenesten kjøpes i markedet.

Om ikke lenge blir hovedregelen at all post fra det offentlige blir digital. Det har regjeringen bestemt. Men for at det skal skje må noen kunne stille opp med løsninger som fungerer og som ivaretar ganske tøffe krav til sikkerhet.

Regjeringen har allerede varslet at de vil utlyse en anbudskonkurranse der de som vil kan konkurrere om å levere «digitale postkasser.» Her legges det opp til at borgerne kan velge fra ulike leverandører, deriblant Posten Norge (gjennom Digipost) og deres nordiske konkurrent Posten Norden (eBoks).

Men disse vil nok også konkurrere om å levere en meldingsformidler til staten. Det kan bli en lukrativ kontrakt.

Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.
Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.

Posten Norge har kjørt en hard lobbykampanje mot regjeringen for å komme i innpass med sine digitale tjenester. Offentlig sektor er storforbruker av posttjenester, og Posten vil få et problem når alt dette skal over på digitale flater. Ifølge Difi sendes det 125 millioner brev i året fra forvaltningen. Det koster 1 milliard kroner på porto.

Postens Digipost demme opp for dette inntektstapet. Tjenesten har ikke blitt en suksess blant norske forbrukere, men de har fått gehør i møterommene hvor viktige digitaliseringsbeslutninger tas.

Digipost-løsningene kan nå bli en helt sentral leverandør som skal sikre at offentlig sektor blir digitalisert. Lykkes de med dette har de gjort et digital kupp.

Hva skjer så med Altinn? De har all grunn til å være misfornøyd. Etter det digi.no erfarer har de ønsket å levere meldingsformidleren som offentlig sektor må forholde seg til. Mektige aktører som Skatteetaten og kommunenes sammenslutning KS har ment at den digitale posten til innbyggerne kan leveres via Altinn. KS har sågar sagt at de ikke vil ha Digipost.

Altinn har i dag en meldingsformidler knyttet til sitt system, og det skal ikke være rare investeringene for å få den til å tilfredsstille kravene Difi har satt.

Skatteetaten, kommunene og flere andre offentlige etater har vært bekymret for hvor mye det vil koste å sende ut elektronisk post, dersom man er avhengig av private aktører for å få det gjennomført. De ser ikke logikken i dette, så lenge Altinn (som er «betalt allerede») finnes.

Hans Christian Holte, direktør i Difi, opplyser at det haster å få etablert en felles løsning. Det er årsaken til at de anbefaler regjeringen å gå til markedet. Men regjeringens beslutning er enda ikke truffet – og vi antar det vil stå en lang kø lobbyister som vil påvirke Rigmor Aasrud i siste sekund.

Allerede i mai vil anbudet til en digital meldingsboks bli presentert. Det kan være anbudet på en meldingsformidler kommer samtidig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.