PostgreSQL har fått etterlengtet funksjon

Men det loves solide ytelsesforbedringer i tillegg.

PostgreSQL har fått etterlengtet funksjon
PostgreSQL 9.5 kommer med både ny funksjonalitet og bedre ytelse. Illustrasjon: Sergey Nivens/Colourbox, PostgreSQL.org. Montasje: digi.no

PostgreSQL, en av de mest populære, åpen kildekode-baserte relasjonsdatabasesystemene, kom i forrige uke ut i versjon 9.5. Denne versjonen inkluderer en rekke nyheter.

The PostgreSQL Global Development Group, som utgir programvaren, trekker fram støtten for UPSERT-operasjoner som – om ikke den viktigste – så i alle fall den mest etterspurte nyheten.

UPSERT, som er en forkortelse for «INSERT, ON CONFLICT UPDATE», gjør det enkelt å velge hva som skal skje dersom det oppstår en konflikt under en INSERT-operasjon. Eksempler på hvordan dette kan brukes, finnes i denne presentasjonen.

Aksesskontroll

Nytt er også Row Level Security (RLS), som tilbyr aksesskontroll på både rad- og kolonnenivå. Administratorer kan med RLS opprette sikkerhetspolicyer som filtrerer hvilke rader gitte brukere kan oppdatere eller vise. Dette skal kunne gjøre databasen mer motstandsdyktig mot angrep basert på SQL-injeksjoner og sikkerhetshull på applikasjonsnivå. RLS kan for øvrig integreres med eksterne sikkerhetsløsninger som SE Linux.

Ytelse og big data

Ifølge EnterpriseDB, et selskap som tilbyr PostgreSQL-baserte produkter og tjenester, skalerer PostgreSQL 9.5 betydelig bedre enn tidligere ved mange samtidige forbindelser. I en test selskapet selv har utført, skal systemet ha levert 96 prosent bedre ytelse enn PostgreSQL 9.4 ved 64 samtidige forbindelser. Testsystemet var utstyrt med 24 prosessorkjerner og 496 gigabyte med RAM.

Dette er oppnådd blant annet ved en optimalisering av låsregimet for både delte buffere og indekser.

En ny indekstype, som kalles for BRIN, skal gjøre det mulig for PostgreSQL å håndtere og indeksere langt større datamengder enn tidligere.

BRIN-indeksering skaper en liten, men effektiv indeks for naturlig ordnede tabeller. I en tabell med en milliard rader, bruker standard BTree-indeksering 20 ganger så lang tid som BRIN-indeksering på å indeksere og gjøre dataene søkbare.

Det loves også at sortering av både tekst og numeriske data nå kan gjøres mellom 2 og 12 ganger raskere ved hjelp av en algoritme som kalles for «abbreviated keys».

En utvidet oversikt over disse og andre nyheter i PostgreSQL 9.5, finnes her.