BEDRIFTSTEKNOLOGI

Power7 øker IBMs Unix-forsprang

Åtteveis utgave støtter opptil 1000 virtuelle servere, fire ganger flere enn Power6.

Power7-prosessoren omfatter opptil åtte kjerner. Hver kjerne kan kjøre fire samtidige tråder.
Power7-prosessoren omfatter opptil åtte kjerner. Hver kjerne kan kjøre fire samtidige tråder.
8. feb. 2010 - 13:34

IBM vil i dag offisielt lansere Power7. De første serverne med den nye prosessoren vil være tilgjengelig fra 19. februar. Det er ennå ikke lagt ut materiale på IBMs nettsted, men detaljer er lekket til et utvalg av amerikanske fag- og finanspublikasjoner.

Utvalgte kunder har hatt maskiner til test siden august i fjor. Prøvesystemene har støttet opp om kreftforskning, styrt samordningsnett for elektrisk energi og drevet tallanalyse for finansielle institusjoner.

Power7 beskrives som opptil fire ganger som kraftig som forgjengeren Power6.

Med samme energiforbruk, skal Power7 kunne levere to til tre ganger ytelsen til en Power6. Den nye prosessoren framstilles etter 45 nanometer teknologi. Den leveres med henholdsvis fire, seks og åtte prosessorkjerner. Hver kjerne kan håndtere opptil fire samtidige tråder. Prosessoren er bygget opp av 1,2 milliarder transistorer.

Blant de første Power7-serverne som leveres kommersielt, er åtteveis maskiner som vil kunne deles i opptil 1000 virtuelle servere. Det er ennå ikke gitt priseksempler på slike systemer.

En del av IBMs markedsføring overlapper temaer som Sun har spilt på i flere år, og som Oracle har tatt over i sine forklaringer på hvordan de akter å videreføre Sun for å ta opp konkurransen med IBM.

Sjefen for «Systems and Technology» hos IBM, Rod Adkins, sier for eksempel til Wall Street Journal at Power7-lanseringen markerer innledningen på en ny epoke innen IT, der kundene får tilgang til integrerte løsninger heller enn atskilte komponenter. Sun-gründer Scott McNealy har lenge moret seg med å beskrive hvordan IT-folk ville solgt biler til slutt kunder: Fritt valg av motor, girkasse, karosseri og så videre, men samtidig eget ansvar og egen risiko for å få alt til å fungere sammen.

Power7-prosessoren omfatter opptil åtte kjerner. Hver kjerne kan kjøre fire samtidige tråder.
Power7-prosessoren omfatter opptil åtte kjerner. Hver kjerne kan kjøre fire samtidige tråder.

Ifølge Adkins det over tre og et halvt år kostet IBM rundt 3,2 milliarder dollar å utvikle Power7 og relatert teknologi.

Markedet for Unix-servere anslås til rundt 14 milliarder dollar i år. På fem år har IBM økt sin markedsandel fra 27 prosent til 39 prosent, vesentlig på bekostning av Sun.

– Vi ser på Unix-markedet som svært robust og forretningskritisk, og med [Power7]-plattformen har vi et perfekt utgangspunkt i markedet, sier Scott Handy til eWeek. Handy har det globale ansvaret for å markedsføre Power7-serverne.

Power7-plattformen omfatter en rekke nyvinninger innen både ytelse og energistyring.

Power7-maskiner optimert for avansert transaksjonsprosessering vil kunne leveres med en egenskap døpt «TurboCore». Det innebærer at man vil kunne kjøre prosessoren i en modus med fire aktive og fire sovende kjerner. Man vil kunne øke klokkefrekvensen til de aktive kjernene, og de sovende kjernene avgir ressurser til de aktive, som cacheminne og minnebåndbredde.

Alternativet til «TurboCore» er standardmoduset «MaxCore» der det gjelder å få mest mulig ut av både hver kjerne og hver tråd.

«Intelligent Threads» gjør det mulig å dynamisk omfordele tråder mellom oppgaver.

«Active Memory Expansion» er en teknikk for minnekomprimering. Den kan både få det fysiske minnet til å virke dobbelt som stor, og dynamisk omfordele komprimert minne etter behov.

«Intelligent Energy» er et verktøy for å bedre balansen mellom energiforbruk, ytelse og kapasitetsutnyttelse. Det gjør det blant annet mulig å slå av og på deler av en server, og løpende justere klokkehastigheten.

IBM sier ellers at de har optimert mellomvare som WebSphere, DB2, Lotus Domino og Rational slik at de utnytter de avanserte egenskapene til Power7.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.