PowerMac G5 offisielt lansert

- Lekkasjen var en glipp, men alt som sto var sant, sa Apple-sjef Steve Jobs ved den offisielle lanseringen av PowerMac med 64 biters G5-prosessor.

- Lekkasjen var en glipp, men alt som sto var sant, sa Apple-sjef Steve Jobs ved den offisielle lanseringen av PowerMac med 64 biters G5-prosessor.

PowerMac G5 – G5 er en tilpasset variant av IBMs 64 biters prosessor PowerPC 970 – har fått mye forhåndsomtale, ikke minst på grunn av en utilsiktet (?) lekkasje fra Apples nettsted i forrige uke.

    Les også:

I går lanserte Apple-sjef Steve Jobs den offisielt, på selskapets utviklerkonferanse i San Francisco.

Ved lanseringen foreligger G5-maskinene i tre modeller, med prosessorer i henholdsvis 1,6 GHz, 1,8 GHz og 2 GHz – den siste med doble prosessorer. I tillegg til selve prosessoren, er de viktigste endringene forsidebuss i 1 GHz, USB 2.0-utganger og serielle ATA-disker.

Jobs viste demonstrasjoner der toppmodellen med doble 2 GHz-prosessorer ble kjørt mot en Dell arbeidsstasjon med doble Xeon-prosessorer i 3 GHz. I tester med bildebehandleren Photoshop og med annen multimediaprogramvare og vitenskapelige applikasjoner med tunge beregninger, var G5-maskinen jevnt over dobbelt så rask.

På nettstedet til Apple vises det til standardtester der SPECfp_rate_base2000 (altså flytetallstesten) viser 15,7 for den doble G5-maskinen, mot 11,1 for den doble Xeon-maskinen. I heltallstesten er de to mer jevnbyrdige, med en liten fordel til Apple: 17,2 mot 16,7.

En ny grafikkbuss dobler overføringshastigheten i forhold til de forrige PowerMac-maskinene (G4). Det gjør det mulig for G5-maskinene å utstyres med grafikkortene ATI Radeon 9800 Pro eller NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra.

For dataoverføring tyr Apple til et egenkonstruert HyperTransport-basert brikkesett i 800 MHz med en kapasitet på opptil 3,2 GB per sekund. Brikkesettet tar seg av Firewire-utganger (en 800 og to 400), USB (tre 2.0 og to 1.1) samt gigabit Ethernet.

G5-maskinene er ellers tilrettelagt for trådløst Ethernet, mens Bluetooth må bestilles spesielt. De har tre ledige PCI-X-spor, og SuperDrive – kombinert DVD-R/CD-RW – er standard.

Ytre sett har konstruksjonen fått hanker foran og bak, og perforerte paneler under hver hank. Disse inngår i Apples bestrebelser for å redusere lydnivået. Ni små vifter er plassert "nøyaktig der de skal være" og styres elektronisk for bare å snurre i den grad og i den fart det er nødvendig. Det gjennomsnittlige lydnivået skal være halvert.

Jobs antydet at G5-maskinene vil videreutvikles raskt. Han lovet en 3 GHz-utgave innen 12 måneder.

Den rimeligste G5-maskinen selges i Norge for 18.490 kroner. Modellen med doble 2 GHz-prosessorer er priset til 26.990 kroner. Leveransene starter i august.

Til toppen