PowerPC-prosessor trappes opp til 1,8 GHz

IBM trapper opp PowerPC-prosessoren fra 1,0 til 1,8 GHz, og lar den fungere i både 32- og 64-biters modus.

Den formelle kunngjøringen om den nye PowerPC 970 vil komme på Microprocessor Forum når dette arrangementet åpner seinere i dag i San Jose i California, men de sedvanlige detaljene er lekket til amerikansk fagpresse. For nøyaktig et år siden skjedde det samme med 970-prosessorens forgjenger, PowerPC 750FX i 1 GHz.

IBMs PowerPC-brikker utvikles av en annen avdeling enn den som har ansvaret for de 64 biters Power-prosessorene som inngår i de store Unix-serverne ("pSeries" der "p" står for "power") og arvtakerne etter AS/400 flerbrukermaskinene ("iSeries", der "i" står for "integrated"). PowerPC 970 har fått flere teknologier fra sin storebror, og er beregnet på arbeidsstasjoner og servere i den nedre enden av prisspekteret. Selv om klokkefrekvensen er betydelig lavere enn for Pentium 4, regner IBM med at den vil holde seg konkurransedyktig i hele 2003. Foreløpig heter det at brikken vil komme å markedet i annet halvår 2003.

Det er bred enighet blant analytikere at IBMs nye PowerPC-prosessor passer utmerket til Apples strategi innen både arbeidsstasjoner og servere, selv om Apple hittil har avvist å kommentere forholdet. 64 biters databehandling vil kunne innebære en kraftig forbedring for Mac-arbeidsstasjonenes evne til å redigere for eksempel store videofiler og annen tung grafikk og multimedia, samtidig som det vil bedre Apples rackserver Xserves evne til å håndtere store databaser. Det forutsetter selvfølgelig at en tilrettelegging av både operativsystem og applikasjoner.

Les også

De første eksemplarene av PowerPC 970 vil produseres etter en 130 nanometers prosess, med overgang til 90 nanometer i annen halvdel av 2003. IBM bekrefter at PowerPC vil være den første i en serie prosessorer, men vil ikke opplyse ennå om hva slags varianter brikken vil produseres i, eller om den vil sikte mot høyere klokkefrekvenser eller mindre kraftige varianter for bærbare maskiner eller bladservere.

Til toppen