KARRIERE

Praktisk å kjøre e-læring over mobilen

Studentene på NTNU kan få alt de trenger av e-læring over sine mobiltelefoner.

26. feb. 2007 - 07:55

En mobil er ikke lengre bare en telefon. Dagens mobiler kommer med en lang rekke tilleggsfunksjonalitet som for eksempel kamera og nettleser.

Mobilbransjen selv opererer med en tommelfingerregel om at mobilene ligger cirka syv år bak PC-en i ytelse og kapasitet. Tolket bokstavelig vil det si at dagens mobiler har en kapasitet på linje med PC-ene som ble solgt rundt årtusenskiftet og at om syv år fra nå vil de komme med en kapasitet tilsvarende dagens flerkjernede prosessorer.

Med en slik utvikling kan mobilene ta over for flere av oppgavene som man i dag bruker en bærbar PC til. Selv om mobilen har noen ulemper, som for eksempel liten skjerm og et svært begrenset tastatur, har den også noen store fordeler i forhold til den bærbare PC-en. Først og fremst i det at den er liten og at den kan taes med overalt. Det gjør den godt egnet som et verktøy for studenter og lærere.

Studenter ved NTNU og e-læringsselskapet IT's learning har tatt tak i dette, i et samarbeidsprosjekt.

– NTNU-studentene flyttet funksjonaliteten fra læringsplattformen vår ut på mobilen, sier Arne Bergby, administrerende direktør i e-læringsbedriften IT's learning, til digi.no.

Dermed får studentene tilgang til skolens ressurser gjennom mobilen, enten de sitter på bussen eller sitter og kjeder seg et sted uten noe å gjøre.

Som skjermbildene nedenfor viser, gjør systemet mer enn bare å tilby lesbar informasjon.

Læreren kan dele ut oppgaver for å se om studentene har lest og forstått pensum, før de kommer inn i klasserommet. Studentene svarer i form av et enkelt spørreundersøkelsessystem og dermed kan læreren se om det er noe som må gjennomgås ekstra nøye, hvis få har forstått det.

– Bruk av multimedia, som video, lyd og animasjoner, og samarbeidsverktøy skal engasjere og motivere elevene til økt læring. Studentene kan for eksempel få se en videosnutt som viser hva forelesningen omhandler, sier Bergby.

Multimedia-funksjonaliteten begrenser seg ikke til å være en enveis kommunikasjon fra lærer til student. Læreren kan også sende ut en oppgave der studentene skal ta et bilde eller filme noe ved hjelp av mobilen, for så å laste det opp via e-læringssystemet.

Bergby forteller at systemet har blitt godt mottatt hos de som har brukt det, både lærere og studenter.

- Vi var ferdig med det til skolestart i fjor, men det har vært et pilotprosjekt i høst.

Etter et vellykket pilotprosjekt har også andre utdanningsinstitusjoner begynt å ta det i bruk.

– Nå er det mange fylker og høyskoler som tar det i bruk, sier Bergby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra