Praktisk talt virusfri 11. september

To nye virus til tross: På terrorangrepets toårsdag var virusspredningen redusert med 85 prosent.

To nye virus til tross: På terrorangrepets toårsdag var virusspredningen redusert med 85 prosent.

Virusvernerne har de siste dagene varslet om to nye virus der temaet er direkte relatert til toårsdagen for terrorangrepene mot USA. I tillegg har noen prøvd å gjenopplive den snart to år gamle virusanden WTC Survivor.

E-postviruset Neroma er avdekket i to varianter, Neroma.A og Neroma.B, oppdaget henholdsvis 5. og 7. september. Det er ikke oppdaget eksemplarer i det fri. Det gjør ikke annet enn å spre seg. De fleste burde være i stand til å avsløre det vulgære vedlegget merket "Nice butt" eller "Ice butt".

Etter terrorangrepene for to år siden, prøvde noen seg på å spre en serie med e-postvirus døpt Vote.A, Vote.B og Vote.C, der meldingen var å stå sammen "i dette horrible kaoset" og å minnes "de tapte sjelene", undertegnet "World War Veterans", med to filvedlegg, WTC32.scr og WTC32.dll. Onsdag ble det oppdaget en K-variant ( Vote.K) med det samme budskapet, som spres gjennom IRC og Kazaa i tillegg til gjennom e-post. Virkningen er svært ødeleggende, siden filer slettes, og exe-filer erstattes med kopier av viruset. Men spredningen av de to år gamle variantene var begrenset til noen få hundre eksemplarer, og årets utgave har ennå ikke gitt utslag på statistikken til Trend Micro.

Virusanden WTC Survivor dukket opp i desember 2001, og har den klassiske formen av en advarsel mot et fryktelig, men altså ikke-eksisterende datavirus, som mottakeren bes videresende til alle venner og kolleger ("I would rather receive this 25 times than not at all"). Ifølge Sophos har det igjen dukket opp eksemplarer av dette ellers harmløse kjedebrevet, som bare skal slettes dersom du mottar det.

Døgnstatistikken til Virusfree.no viser 457 oppfangede virus det siste døgnet, hvorav 199 eksemplarer av Klez.H. Sammenliknet med døgngjennomsnittet for virusfangst i uken fram til 3. september, er dette en reduksjon på over 85 prosent. Andelen virus som sendes ut fra privateide domener er redusert fra 78 prosent til 54 prosent. Kort sagt: bildet er typisk for en tilstand av nær virusfrihet.

Til toppen