President Bush bremser salg av kronjuvel

Et nederlandsk selskap ville kjøpe opp Silicon Valley Group, men President George W. Bush har blandet seg inn fordi selskapet lager kjerneustyr for IT-bransjen.

Det nederlandske selskapet ASM Lithography Holding har lagt inn bud på det amerikanske selskapet Silicon Valley Group (SVG).

Dette er ikke et vanlig oppkjøp, for SVG er ikke et vanlig selskap. Selskapet er et av de helt få som lager utstyr for å lage prosessorer. I tillegg lager et av selskapets datterselskap optikk for satellittene til det amerikanske forsvar. Det skal ikke mye til for å forstå at dette er særdeles ømfintlig informasjon.

I to måneder har amerikanske konkurransemyndigheter gått gjennom handelen for å se om dette er greit i forhold til lovgivningen.

Men tirsdag blandet den amerikanske kongressen seg inn og, og Bush-administrasjonen gav etter for at oppkjøpet skulle undersøkes av Pentagon og det amerikanske forsvar.

Nå skal Pentagon granske oppkjøpet for å finne ut om det er noe sikkerhetsrisiko i transaksjonen.

Men analytikere som følger Silicon Valley Group og ASM mener at oppkjøpet kommer til å bli gjennomført, om ikke ASM trekker seg ut. ASM har lagt inn et bud 1,6 milliarder dollar for selskapet, 14 milliarder norske kroner.

Til toppen