JUSS OG SAMFUNN

Presseorganisasjon hudfletter Wikileaks

Lekkasjen av navn på afghanere i ISAF-tjeneste setter deres sikkerhet i fare.

13. aug. 2010 - 08:49

Paris (NTB-AFP): Wikileaks har opptrådt «ekstremt uansvarlig» ved å røpe navnene til afghanere som hjelper utenlandske soldater, mener organisasjonen Reportere uten grenser.

I et åpent brev skriver presseorganisasjonen at Wikileaks tidligere har spilt en viktig rolle ved å avsløre menneskerettsbrudd som skjer under dekke av USAs krig mot terror. Men offentliggjøringen av 70 000 hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan beskrives som «svært farlig».

– Det vil ikke være vanskelig for Taliban eller andre væpnede grupper å bruke disse dokumentene til å lage lister over folk som er mål for dødelige hevnangrep, heter det i brevet til Wikileaks' grunnlegger Julian Assange.

Assange sa torsdag at nettstedet fortsatt planlegger å offentliggjøre 15 000 nye hemmeligstemplede Afghanistan-dokumenter, tross protester fra amerikanske myndigheter.

Reportere uten grenser slutter seg til kravet fra USAs regjering om at Wikileaks må la være å lekke flere av dokumentene.

– En slik ubetenksomhet vil sette deres egne kilder i fare og true internetts framtid som et informasjonsmedium, advarer organisasjonen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.