Presser bærbare-prisene enda et hakk

Prisene på bærbare faller videre nedover - det viser et nytt 4000-kroners tilbud fra Elkjøp.

Presser bærbare-prisene enda et hakk

Salget av bærbare PC-er til private kunder har eksplodert de siste årene takket være et bratt prisfall og at man får stadig mer for pengene.

Det er vanskelig å si noe om hva en bærbar PC koster, fordi prisen avhenger veldig av hvilke krav brukeren stiller til den. Men for brukere som først og fremst trenger en bærbar skrive- og surfemaskin, er det hyggelige tider.

I denne kategorien finnes det maskiner som koster godt under 5000 kroner. Dette er maskiner som inkluderer operativsystem, 512 MB minne og en harddisk som har helt ordinær kapasitet.

Det har tidvis vært brannsalg på mindre partier av maskiner til under 4000 kroner, men nå kjører Elkjøp et tilbud som understreker prisfall i markedet - og hva man får for fire tusenlapper. Og Elkjøp lover at dette ikke er et lokketilbud med et lite parti som skal få kundene inn i butikkene og kjøpe dyrere maskiner.

Maskinen er en Fujitsu Siemens Amilo LI1755 til 3995 kroner både i butikkene og på nettet. Dette er en enkel bærbar maskin basert på Intels Celeron M440-prosessor, som er klokket til 1,86 GHz. Maskinen er utstyrt med 15,4 tommers bredskjerm med oppløsning på 1280 x 800 punkter, 512 MB minne, 80 GB harddisk og DVD-brenner. Den er leveres med programvare som Microsoft Works og Nero 7 Essential og veier 2,8 kg.

Operativsystemet er den svakeste utgaven av Windows Vista – Basic-utgaven. Denne inkluderer ikke slik som Aero-brukergrensesnittet og en hel del annen funksjonalitet som finnes i Home Premium-utgaven. En oversikt over forskjellene finnes her.

Dette er på ingen måte en spillmaskin eller en multimedieracer. Man kan heller ikke forvente uanstendig lang batteritid med en slik maskin. Men for hjemmekontoret eller som surfemaskin på stua eller ferien, vil den trolig være tilstrekkelig for svært mange. Maskinen støtter inntil 2 GB minne, og å øke minnet til i hvert fall 1 GB, kan nok være en god investering etter hvert.

Ifølge Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp, hadde selskapet i utgangspunktet omtrent tusen maskiner tilgjengelig. Disse er fordelt på kjedens 91 butikker. Hun melder om at interessen for disse maskinene allerede har vært stor, men at det fortsatt skal være et brukbart antall maskiner igjen. Det skal også være mulig å reservere maskiner dersom forhandleren kunden besøker har godt tom.