BEDRIFTSTEKNOLOGI

Presser på for lavere UMTS-priser

Den franske regjeringen er under stort press for å redusere avgiftene som tidligere i år ble satt på landets fire UMTS-lisenser som skal tildeles til våren. Operatørene mener 5 milliarder euro blir for dyrt med take på den generelle utviklingen i markedet.

Frode Eriksen
13. des. 2000 - 00:15

Frankrike skal tildele landets fire UMTS-lisenser etter anbudsprinsippet, og ikke etter auksjoner slik som skjedde i blant annet Storbritannia, Tyskland og Italia. Til gjengjeld har den franske regjeringen satt solide avgifter på de fire lisensene, avgifter som ble bestemt tidligere i høst mens markedet for telekomaksjer og UMTS-lisenser var bedre enn i dag.

Nå jobbes det for å få den franske regjeringen til å endre sitt planlagte statsbudsjett for 2001, der frekvensavgiftene er ført inn som inntekt.

Det som kan få den franske regjeringen til å lempe på de økonomiske kravene, er at det ser ut til bare å bli fire selskap tilbake i konkurransen om de franske mobillisensene. En etter en har kandidatene trukket seg fra kampen, ettersom aksjemarkedet for telekomaksjer har fått selskapene til å konsentrere seg om de UMTS-lisensene en har fremfor å skaffe nye.

Det er ventet en endelig budsjettbeslutning fra den franske nasjonalforsamlingen 20. desember.

De fire budgiverne som er igjen, er de tre eksisterende GSM-operatørene France Telecom, Vivendi's SFR og Bouygues. Den fjerde konkurrenten er konsortiet ST3G mellom Suez Lyonnaise des Eaux, spanske Telefonica og Groupe Arnault.

Blant de som reagerer på prisen er France Telecoms toppsjef Michel Bon, som mener den høye prisen som forlanges vil få konsekvenser for utbyggingstakten av mobilnettene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.