Presser på for ny digital annonse-standard

En ny standard for målretting og detaljert sporing av digital reklame kan revolusjonere digital annonsering, men mediebransjen nøler.

En ny standard for målretting og detaljert sporing av digital reklame kan revolusjonere digital annonsering, men mediebransjen nøler.

Den nye standarden kalles Ad-ID (Advertising Digital Identification) og er en web-basert metode for koding av annonser lenket til et digitalt leveringssystem - typisk interaktivt TV, set top-bokser, video-on-demand via satellitt eller kabelnett og liknende. Ad-ID innebærer at alle annonser tildeles en unik ID på 12 siffer/tegn som så benyttes til sporing av annonsen fra den produseres til den distribueres.

ID-en gjør det f.eks. mulig for et mediebyrå og en distributør å dele data seg imellom, noe som betyr utvidete muligheter for raske og presise analyser av demografiske data om hvem som faktisk har fått vist en bestemt annonse på sin skjerm.

Det betyr - hvert fall i teorien - at kabel-TV-selskap som f.eks. Telenor Avidi eller UPC kan sende skreddersydde annonsebudskap til enkelthusstander, spesifikke borettslag, bestemte yrkesgrupper osv. Det skal ikke mye tankekraft til å se at den nye teknologien vil reise nye krav til klarere personvernregler og kontroll av at disse overholdes. Samtidig inneholder Ad-ID en rekke praktiske data for hvor og når en annonse skal kjøres, fakturering og ymse typer verifikasjon.

- Ad-ID er enkelt forklart en varekode for annonsering. Akkurat som strekkoder har revolusjonert dagligvarebransjen vil Ad-ID kunne revolusjonere den digitale konvergensen, sier John Kaiser i American Association of Advertising Agencies (AAAA) til News.com.

AAAA har utviklet Ad-ID i samarbeid med Association of National Advertisers i USA, og de forsvarer varmt innføringen av systemet med at det vil bli enklere å produsere og administrere digitale annonsekampanjer, det vil gjøre hele produksjonen vesentlig billigere, samtidig som kampanjene blir mer treffsikre. Annonsørene er også kåte på systemet som åpenbart vil gi budbringeren mer "value for money". Interactive Television Alliance - en interesseorganisasjon med over 100 store amerikanske selskaper i ryggen, som Microsoft, Walt Disney, Intel og Proctor & Gamble - er blant støttespillerne til det nye systemet.

At løsningen vil kunne fungere på en rekke ulike teknologiplattformer uten særlige teknologiske utfordringer, veier også tungt i Ad-ID-tilhengernes argumentasjon.

Men ikke alle hopper i taket over forslaget. Personvernere får tvert imot kaffen i vrangstrupen, og gjør det klart at mye av kartleggingsmulighetene som Ad-ID gir i større grad må anonymiseres. Det handler om å finne frem til løsninger som er presise nok for annonsørene, samtidig som de ikke avslører for mye om annonsemottakeren: Systemet må kunne si at "dette er denne typen person, vedkommende kommer fra denne demografiske gruppen, har sett disse filmene og fått vist disse annonsene", uten at man kan finne ut hvem annonsekonsumenten faktisk er. En rekke mediehus og mediebyråer nøler også med å omfavne systemet i frykt for å støte lesere/seere fra seg.

Du kan lese mer om Ad-ID på denne nettsiden.

Til toppen