Primitiv kryptering felte mafiasjef

Den italienske topp-mafiasjefen hadde fremdeles vært på frifot dersom han hadde kjøpt seg en PC.

Primitiv kryptering felte mafiasjef

Den italienske topp-mafiasjefen hadde fremdeles vært på frifot dersom han hadde kjøpt seg en PC.

For kort tid siden ble Bernardo Provenzano, mannen som ble kalt "sjefenes sjef" for den sicilianske mafiaen, arrestert av italiensk politi.

Provenzano er 73 år gammel og ble arrestert i hjembyen Corleone etter nesten 40 år på rømmen. Han hoppet av skolen i en alder av åtte år og det kan kanskje være en medvirkende faktor til hvorfor han gjorde en stor tabbe som hjalp politiet i jakten.

Når Provenzano ga ordrer pleide han å skrive de ned på små lapper. For at ikke utenforstående skulle snappe opp informasjonen, krypterte han beskjedene i form av Cæsar kryptering.

Med Cæsar kryptering så flyttes hver eneste bokstav tre plasser i alfabetet. Dermed blir en A endret til en D, B blir E, C blir F og så videre. I tillegg byttet han ut bokstavene med tall, slik at A ble 4, B ble 5 og så videre.

- For meg ser det ut som barnehagekryptering. Det holder lillesøster unna, men ikke politiet. På den annen side kan man jo lure på hva man kan forvente av noen uten datakunnskaper, sier sikkerhetsguru Bruce Schneier til Discovery News.

Dermed var det enkelt for politiet å lese hva slags ordre han hadde gitt.

Til toppen