BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pris per bruk burde gi lavere ADSL-priser

Kutt fast ADSL-pris, noen få brukere tar for mye kapasitet, mener teleanalytiker Tore Aarønæs. Bruksbasert prising burde senke regningen for de fleste, mener han, men…

30. apr. 2002 - 13:14

Les også:

Tore Aarønæsdigi.no


Han har akkurat kommet tilbake fra Telenors analytikerpresentasjon etter at selskapet i dag morges la frem resultater for første kvartal.

Under presentasjonen sa Telenor-direktør Stig Eide Sivertsen at fast pris på ADSL er "som å drive en bar med fast pris, noen drikker da enormt mye".

- Fri bruk er et bransjeproblem. Jeg tipper at under ti prosent av brukerne står for over halvparten av trafikken. Særlig de som har opprettet filservere spiser enormt med kapasitet, sier Aarønæs til digi.no.

Prising per nedlastet megabyte eller innføring av bruksklasser er dermed dårlige nyheter for superbrukere og operatører av private servere. Men det er neppe gode nyheter for vanlige brukere som hadde håpet på lavere priser.

- Jeg tviler på at Telenor setter ned prisene, selskapet forteller at Telenor Plus-divisjonen ikke tjener penger på ADSL. Men det er ikke noen overraskelse; 50-60 prosent av inntektene havner i Telenor Networks-divisjonen og regnskapene deres ble ikke diskutert på presentasjonen, sier Aarønæs.

Aarønæs berømmer ellers Telenor for oppgjøret de tar med en markedsmodell som fungerer dårlig.

Han tror både Telenor og mange andre kommer til å eksperimentere med forskjellige prisingsmodeller, men han har mest tro på en klassemodell med fast pris og et tak for nedlastning per uke eller måned.

- At du ikke trenger å vurdere på hver kilobyte du laster ned, har vært en vesentlig drivkraft for bredbåndsmarkedet, mener teleanalytikeren.

Men foreløpig er mye usikkert. Hermansens utsagn på presentasjonen i dag er Telenors først steg for å lodde stemningen i markedet og hos Post- og teletilsynet.

- Vi vet for eksempel ikke helt hvor kostnadene dukker opp. Prisene på internasjonale linjer faller raskt og står kanskje bare for 10-20 prosent av det brukerne betaler, poengterer Aarønæs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra