Prisene på store flatskjermer vil rase

Har du lyst på en flatskjerm-TV, uten å måtte selge bilen først? Slapp av, analytikere er helt sikre på et prisras både på TV-er og PC-skjermer. Her er hvorfor:

Har du lyst på en flatskjerm-TV, uten å måtte selge bilen først? Slapp av, analytikere er helt sikre på et prisras både på TV-er og PC-skjermer. Her er hvorfor:

Flate PC-skjermer koster fremdeles det dobbelte av vanlige "TV-skjermer" og flate TV-er til stua - gjerne i 30-tommersklassen krever et banklån for mange.

Vanligvis vil prisene på slike produkter falle over tid, blant annet fordi produsentene har interesse av å opprettholde prisene så høyt og lenge som mulig. Men nå spår skråsikre analytikere et massivt prisras i løpet av de neste årene.

For i løpet av de siste månedene har alle de store produsentene offentliggjort milliard-investeringer i nye fabrikker. Ny produksjonteknikk lar fabrikken lage mange skjermer av store glassplater. Både Samsung, LG Philips, Nec og AU Optronics bygger nå nye fabrikker.

Når alle disse fabrikkene kommer opp i fart, vil prisene rase, spår analyseselskapet DisplaySearch, skriver Wall Street Journal. Hvert år fremover til 2006 vil produksjonkapasiteten øke med 40 prosent.

Dette vil rasere prisen på en 28-32 tommers flatskjerm-TV fra dagens 5400 dollar til 1600 dollar, et fall på 70 prosent på bare to år, fra andre kvartal 2002 til andre kvartal 2004, spår DisplaySearch.

Over tid vil dette trolig presse dagens store og flate plasmaskjerm-TVer, tror analyseselskapet.

Men for produsentene betyr prisfallet og økende produksjonkapasitet en hardere kamp om markedsandeler og økt fare for ødeleggende priskriger med dumpingpriser. En slik utvikling har gjort produksjon av minnebrikker til en risikabel bransje.

Til toppen