Prisfall på 3D-skrivere åpner nye muligheter

3D-skrivere vil rase i pris, lover bransjen og peker på stadig nye yrkesgrupper som tar dem i bruk.

Prisfall på 3D-skrivere åpner nye muligheter
Bilde:

Såkalte 3D-skrivere har vært science fiction-maskiner som bare forskere og de største designlabene har hatt råd til, men nå kappes en rekke aktører om hvem som vil love det største prisfallet.

Slike skrivere skaper 3D-objekter ved å brenne fast tynne lag med plastpulver - et av gangen inntil man får bygget komplekse objekter, enten i grått eller fulle farger.

Årsaken synes ikke å være noen tekniske gjennombrudd, men et marked som har kommet til et punkt som gir muligheter til masseproduksjon.

Skriverne koster for noe år siden opp mot en million kroner, men nå har prisene falt ned til under 100.000 kroner for en modell uten farge-egenskaper og den skal videre nedover - fort.

Desktop Factory lover en skriver uten farger til 5000 dollar - 30.000 kroner - i løpet av året. Og deres teknologi kan presses langt nedover - i løpet av tre-fire år kommer det skrivere til 1000 dollar - 6000 kroner, spår hovedeieren til Desktop Factory, overfor New York Times.

De lavere prisene skaper også mindre og lettere skrivere: I stedet for et lite kjøleskap, lover Desktop Factory at nye skrivere veie 40 kilo og komme ned i størrelse på en vanlig pappkasse, noe som minner om utviklingen på de første laserskriverne.

Også pioneeren i bransjen, 3D Systems, har også krympet sine skrivere mye (bildet til høyre) og mer kommer. 3D Systmems har fokusert på farger og kommer med en 3D-skriver til 60.000 kroner i løpet av året . De også spår et voldsomt prisfall. Om tre til fem år kommer slike skrivere til å koste 2000 dollar, spår selskapet, forteller New York Times.

De to selskapene forteller om en lang rekke eksempler på hva skriverne deres nå brukes til - utenfor tradisjonelle ingeniør-miljøer.

For mangelen på 3D-skjermer gjør nå at en rekke brukere begynner å skrive ut 3D-modeller for å teste, planlegge og prøve. På enkelte sykehus skriver leger ut 3D-modeller av organer de skal operere og avanserte tannleger har tatt dem i bruk for å test implantater. Flere arktitekter har også funnet at det tradisjonelle modell-byggere kan byttes ut med 3D-skrivere når detaljer skal vises til kundene.

Det er dog langt frem til drømmen for bransjen: At materialene skriverne bruker er så hardt at det kan brukes til mer slitesterke objekter, som for eksempel leker, tannbørster og andre husholdningsprodukter.